’Dit gaat dieper dan rimpels’

’Dit gaat dieper dan rimpels’
Quintijn Relouw en Sjoukje Böing op de bovenverdieping van de voormalige Ringersfabriek.
© Foto jjfoto.nl/Jan Jong

Oud worden, wat doet dat met je? Als je alleen overblijft, als de dood dichterbij komt? Jonge theatermakers Quintijn Relouw (27) en Sjoukje Böing (30) onderzoeken deze vragen in de voorstelling ’Phobo Phobo’. Antwoorden hoeft het publiek tijdens Winterkaravaan, van 27 tot en met 30 december in de oude Ringersfabriek in Alkmaar, van hen niet te verwachten. Wel voer voor discussie, hoopt het tweetal.

Al tijdens hun opleiding -ze volgden allebei de theateropleiding Selma Susanna in Amsterdam- wisten ze dat ze een keer iets samen wilden doen. ,,We waren echt verliefd op wat de ander maakte’’, vertelt Sjoukje. ,,We hebben allebei een fascinatie voor de inkijk in werelden waar we niks van weten, om daar vervolgens op in te zoomen’’, voegt Quintijn toe.

In hun allereerste samenwerking zoomen ze dus in op de hen onbekende wereld van het bejaard zijn. Aan de hand van beelden en associaties, verpakken ze dit in fysiek theater en mime. Misschien wat zang, waarschijnlijk geen tekst. Maar dat kan nog veranderen, ze zijn nog druk bezig met de repetities. Met hulp van een regisseur en een ouderenpsychiater van Noordwest Ziekenhuisgroep aan wie ze door Karavaan zijn gekoppeld.

Fantasie

,,We zijn heel benieuwd naar wat die psychiater kan toevoegen. We willen graag weten hoe de angst voor het oud worden zich uit’’, vertelt Sjoukje. Quintijn: ,,Hoe uit zich bijvoorbeeld het verliezen van een partner? Tegen welke vragen loop je dan op, tegen welke problemen? We kunnen heel veel vanuit onze eigen fantasie invullen, maar we willen het toch wel weten.’’

Ze pretenderen in hun voorstelling geen antwoorden te geven. Integendeel. ,,We gaan juist niet op zoek naar antwoorden’’, zegt Quintijn. ,,Maar naar hoe het voelt om oud te worden.’’ Sjoukje: ,,Je hele leven heb je het gevoel dat de tijd kruipt, je merkt bijna niet dat je ouder wordt. En dan word je op een gegeven moment toch overvallen door de ouderdom. Doordat je dingen niet meer kunt, het besef dat de dood dichterbij komt en reëler wordt. Wat doet dat met je?’’

’Phobo Phobo’ staat voor de angst voor de angst. ,,In het staartje van het leven komen alle angsten samen’’, zegt Sjoukje. ,,De angst om te vallen, om alleen over te blijven, om te vergeten.’’ Quintijn: ,,De angst an sich is vaak erger dan wat je daadwerkelijk kan overkomen.’’

Routines

Die angsten zetten ze neer door zelf in de huid van een bejaard echtpaar te kruipen. Geen schattig hand-in-handstelletje, maar twee mensen die voor elkaar het enige zijn wat ze nog hebben. Die van hun routines hun manier van leven hebben gemaakt. ,,Je ziet ze samen ontbijten, je ziet de één de ander wassen’’, vertelt Sjoukje. ,,Elkaar troosten als ze bang zijn, of juist negeren, want angst is besmettelijk. Soms mag die angst er zijn en zijn ze samen bang, soms wordt de angst met harde hand afgekapt.’’ Quintijn: ,,Het is niet even hap, slik, weg. Het publiek is er nog wel even mee bezig.’’ Sjoukje: ,,Dit gaat dieper dan rimpels. Ik hoop dat ze er bij de stamppot na afloop over door praten.’’ Quintijn: ,,We gaan ook niet voorzichtig doen, we schudden ze door elkaar, er mag echt iets van gevonden worden.’’

Over landschap, wild, slacht en koffiezetapparaat

Met Winterkaravaan biedt Karavaan elk jaar vijf jonge theatermakers een podium. Dit jaar mogen, naast Quintijn Relouw en Sjoukje Böing met ’Phobo Phobo’ de volgende theatermakers hun voorstelling aan publiek tonen met als decor het gestripte interieur van de voormalige Ringersfabriek:

’Dit gaat dieper dan rimpels’
Jurriaan de Vos.
© Foto Emil de Jong

Jurriaan de Vos gaat met zijn theatrale installatie ’Horizon’ aan de haal met de ruimte- en tijdsbeleving van de toeschouwer. Uitgangspunt voor zijn met staal, touw en katrollen opgebouwde installatie zijn de grote industriële ruimte en de ruwe contouren van de ontmantelde fabriek.

’Dit gaat dieper dan rimpels’
Theater Tocht.
© Foto Emil de Jong

In ’Wild Law’ neemt Theater Tocht het publiek mee op een wildsafari. Een beeldende voorstelling over de wildernis in onszelf, een tragikomisch portret van een wereld waarin het wilde beest niet langer welkom is.

’Dit gaat dieper dan rimpels’
Daniëlle de Nul.
© Foto Emil de Jong

Met kerst doen we ons traditiegetrouw te goed aan allerlei heerlijkheden. Maar wat als die gewoonte niet langer houdbaar blijkt, vragen Daniëlle de Nul & Taeke Nicolai zich af in ’Alles is geslacht’. Ze schetsen een onverschillige wereld, waarin grenzeloos wordt gekweekt, geslacht en gegeten.

’Dit gaat dieper dan rimpels’
Brecht Hermans & Pauline van Leeuwen.
© Foto Emil de Jong

In ’Er was een begin’ van Brecht Hermans & Pauline van Leeuwen draait het om ontmoeting. Een theatrale audiotour neemt je mee naar ontmoetingen bij het koffiezetapparaat.

Winterkaravaan is een expeditie langs vijf voorstellingen in de oude Ringersfabriek in Alkmaar. Van 27 tot en met 30 december zijn er dagelijks twee expedities: van 15 tot 18.30 uur en van 19 tot 21.30 uur. ’s Middags eindig je met winters eten en drinken, ’s avonds is dit andersom. Entree €27,50, Vrienden van Karavaan €25. www.karavaan.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons