320 bloembakken fleuren Hoorn op

320 bloembakken fleuren Hoorn op
Jos Bouwhuis kijkt toe hoe wethouder Ben Tap (l) en ondernemer Peter Schutz als feestelijke handeling hangplanten in een bak zetten.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Niet eerder zaten binnenstadsondernemers en gemeente Hoorn zo op één lijn als tegenwoordig. Dat is de conclusie maandagmiddag, als wethouder Ben Tap en ondernemer Peter Schutz met enig feestvertoon een ’hanging basket’ op het Grote Noord van een setje Oostenrijkse hanggeraniums, surfinia’s en bidens voorzien.

In totaal komen er 320 bloemenmanden in Hoorn te hangen, vertelt tuinontwerper Jos Bouwhuis, aan wie de klus is gegund. 235 hiervan in de binnenstad. De rest langs de Willemsweg, in de Kersenboogerd en in het Hof van Hoorn.

De bloembakken in de binnenstad zijn betaald uit een gemeentelijke bijdrage van 40.000 euro voor het project De Nieuwe Winkelstraat.

Peter Schutz, onder wiens toeziend oog de ondernemers van het Kleine Noord acht jaar geleden in hun eigen straat al bakken met hangplanten ophingen, heeft ’een lange strijd’ gevoerd om dit in grotere delen van de stad voor elkaar te krijgen. ,,Eerst vond de politiek het oubollig. Nu vinden ze het een fantastisch idee.’’

Bekroning

Ere wie ere toekomt, zei wethouder Tap. Hij ziet de bloembakken als sluitstuk van een proces dat zo’n vier jaar heeft geduurd. In nauwe samenspraak met ondernemers zijn onder meer bestrating, prullenbakken en lantaarnpalen vernieuwd. De bloemen zijn de bekroning.

Het bedrijf van Jos Bouwhuis gaat alle bakken twee keer per week water geven. De hoop is dat er straks jaarlijks nieuwe bloemen in komen. Schutz heeft een extra wens: in de winter siergrassen en andere groen blijvende beplanting in de bakken. Bouwhuis werkt er graag aan mee: ,,Mensen worden hier blij van.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons