Premium

’Ook ik voelde de pijn van mijn paard toen ze geblesseerd was’

’Ook ik voelde de pijn van mijn paard toen ze geblesseerd was’
Nicole Schaechter is blij dat ze weer dressuurwedstrijden op hoog niveau met haar paard Whitney kan rijden. Vorig jaar raakte Whitney zwaar geblesseerd, maar ze is er weer helemaal bovenop gekomen.
© Foto Amber Swier
Wijdenes

Ze dacht dat het over en uit was met de dressuursport. ,,Ik was bang dat we nooit meer konden rijden’’, zegt Nicole Schaechter (36) uit Wijdenes. Toen haar paard vorig jaar in april zwaar geblesseerd raakte, was Schaechter kapot van verdriet. Maar de weg naar de top is weer ingeslagen.

,,We waren al mooi door de eerste klassen van de dressuursport heen gekomen. We reden net dressuur in het ZZ-Zwaar, wat onder een hogere categorie in de paardensport valt. Totdat Whitney van de een op de andere dag mank liep’’, zegt Schaechter. Ze is even stil. ,,Het was een moeilijke periode, helemaal omdat ik Whitney helemaal zelf beleerd heb. Ik kocht haar als jong veulen en was erbij toen ze geboren werd. Ik voelde de pijn die Whitney voelde. Ik heb er alles aan gedaan om haar er weer bovenop te krijgen.’’

Eerste prijs

Dat is Schaechter dan ook gelukt. Haar paard had een cyste in haar onderbeen. Voor de behandelingen ging Schaechter helemaal naar een dierenkliniek in Emmeloord. ,,We hebben daar ook een MRI-scan laten maken. Zo kwamen we erachter dat ze ook een ontsteking tussen bot en botvlies had.’’ Whitney kreeg infusen en speciale hoefijzers. De ontsteking werd behandeld en de cyste werd leeggehaald en ingespoten. Dit sloeg goed aan, er was geen riskante operatie meer nodig.

Begin dit jaar mocht Schaechter het rijden weer opbouwen. Afgelopen april werd het spannend, toen ze weer een wedstrijd in het ZZ-Zwaar reed. ,,We werden eerste! Dat was echt fantastisch’’, zegt Schaechter vol trots.

In het ZZ-Zwaar zijn tien punten nodig om naar een hogere klasse te mogen. Begin november was het weer tijd voor een wedstrijd. ,,Ik had nog maar één winstpunt nodig. Ik won er twee. Nu rijden we in de Lichte Tour.’’ Daar hoort de slipjas bij. Voor een leek is deze term onbekend, maar in de paardensport een hoogtepunt. Dit is de rijrok die ruiters dragen. Denk aan de lange jas die Anky van Grunsven tijdens wedstrijden draagt.

,,Als ik drie klassen hoger kom, mag ik in de Grand Prix rijden. Dit is ook waar Anky van Grunsven in acteert. Stiekem wil ik kijken hoe hoog we kunnen komen’’, zegt Schaechter.

Steun

De passie voor paardrijden begon allemaal toen Schaechter nog maar elf jaar oud was. Ze werd geboren in Amerika en verhuisde op haar tiende naar Nederland, het geboorteland van haar moeder, toen haar vader ernstig ziek werd. ,,Hij kreeg eerst een beroerte en later kanker. Mijn vader heeft nog twee jaar in Nederland gewoond voordat hij overleed’’, zegt Schaechter. Door haar tante en neef is ze begonnen met paardrijden. ,,Ik ben er nooit meer mee gestopt. Ik werk parttime in de zorg, maar daarnaast ben ik altijd bij de paarden te vinden.’’

Schaechter rijdt bij de privéstal van een vriendin in Wijdenes. ,,Vroeger hielpen de paarden me echt om mijn verdriet te verwerken. Ik haal nog steeds steun uit mijn paard. Daarom ben ik zo blij dat ze er weer bovenop is gekomen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen