Medicijnen bij huisarts op platteland onder druk

Medicijnen bij huisarts op platteland onder druk
Schagen

Bij steeds minder huisartsen zijn medicijnen verkrijgbaar. De plattelandsdokter die tevens geneesmiddelen verstrekt aan zijn patiënten wordt meer uitzondering dan regel.

,,Het aantal is landelijk in twintig jaar gehalveerd tot vierhonderd”, zegt voorzitter Willeke Wisse van de Stichting Apotheekhoudende Huisartsen.

Zorgverzekeraars draaien vergoedingen terug, medicijnen moeten van de overheid steeds goedkoper worden. Winstmarges zijn zo gering dat huisartsen stoppen met medicijnenverstrekking of er alles aan doen om kosten te drukken.

Langer wachten

Huisartsen Jansen en Schellekens in Barsingerhorn/Wieringerwaard bestellen twee keer per week in plaats van dagelijks geneesmiddelen bij de groothandel. Sommige patiënten moeten langer wachten op medicijnen. Spoedeisende medicatie is altijd snel beschikbaar.

Bij de praktijk Kuilboer in Sint Maartensbrug kan desnoods een beroep worden gedaan op de apotheek in Waarland. Op Texel is vorig jaar de laatste apotheekhoudende huisarts, in De Cocksdorp, gestopt. ,,Er was geen droog brood aan te verdienen”, meldt huisarts Frank Haasdijk.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons