Vuilvissers Hoorn slaan afval aan de haak

Bas Pronk (r): ,,Meer vuil dan ik had verwacht.’’

Bas Pronk (r): ,,Meer vuil dan ik had verwacht.’’© Foto Ronneke van der Genugten

Ronneke van der Genugten
Hoorn

Driemaal is scheepsrecht. De schoonmaakactie van De Hoornse kustlijn moest door weersomstandigheden twee keer worden uitgesteld.

Zondag kan het plan van Jeroen van Apeldoorn dan toch plaatsvinden. ,,Een geluk bij een ongeluk”, noemt de havenmeester van Marina Kaap Hoorn het prille zonnetje dat de vrijwilligers op de Schelpenhoek een warm welkom heet.

Gewapend met een prikstok en een vuilniszak worden vijftig vrijwilligers over tien boten verdeeld om het vuil langs de kuststrook te lijf te gaan. ,,Het is een mooie actie, helemaal vanuit de duurzame gedachte van het Volt”, vertelt Bas Pronk van Outdoor Hoorn die samen met Jord van de Woestijne (Kaaphoorn Charters) een flink aantal zakken hoopt te vullen.

Het durfsportcentrum, dat onder de vlag van ’Puur Hoorn’ valt, is klimaatneutraal en zelfvoorzienend. ,,Ik erger me vreselijk aan al dat vuil”, vertelt bedenker Van Apeldoorn. De bewoner van het stalen motorschip De Derra wordt dagelijks geconfronteerd met zwerfafval. ,,Het komt overal vandaan. Het waait overboord, het komt vanaf het land in het water terecht, en meeuwen pikken het mee uit kapotgescheurde vuilniszakken bij de haven.”

Kim Muller staat met haar vierjarige dochter Mica klaar om aan boord te gaan.

,,Ik wil graag helpen. Met een groep is het toch leuker om de troep op te ruimen.” Wijzend op haar dochter: ,,En voor haar is het ook nog leerzaam.”

Jacqueline Carpentier, Inge Stumpel en Marjon van der Ven prijzen de aanwezigheid van kinderen bij deze actie. ’De hondenbrigade’, noemen de dames zich gekscherend. Samen met cocker spaniel Sjakie, Spaanse waterhond Bob en Golden retriever Pippa lopen ze gedrieën regelmatig langs de Hoornse kust. ,,Dit is een top initiatief”, reageert Carpentier enthousiast. ,,Ik verbaas me over het vuil dat volwassenen op de grond gooien. Terwijl ze eigenlijk hun kinderen moeten leren dat juist niet te doen.” In de loop van de ochtend is het aantal vuilvissers gegroeid tot zestig.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen