Bergen legt projecten van topambtenaar niet stil

Matthie Bergman
Bergen

Lopende bouwprojecten in de gemeente Bergen worden niet stilgelegd. Dit verklaarde een woordvoerder van de gemeente.

Hij reageerde desgevraagd op een uitlatingen van lijsttrekker Annelies Anema van Gemeentebelangen BES. Zij vindt dat gedurende het onderzoek naar de in opspraak geraakte topambtenaar Eric van Hout alle lopend projecten die hij onder zijn hoede had niet verder mogen worden ontwikkeld. De woordvoerder deelde echter mee dat dat niet gaat gebeuren „De plantontwikkeling staat niet stil.”

Het college van Bergen heeft de opdracht aan onderzoeksbureau Hoffman in Almere vorige week donderdag gegeven en het bureau heeft die opdracht inmiddels ook aangenomen, aldus de woordvoerder.

Ongenoegen

Dit overigens tot ongenoegen van enkele raadsleden. Die hadden namelijk direct na de installatie van de nieuwe raad donderdag een bijeenkomst belegd om zich over de situatie te beraden. Een van de punten was wie de opdracht voor Hoffman moest opstellen. Enkele raadsleden vonden namelijk dat het college van Bergen die niet kon doen: „Dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt. De raad zelf moet de onderzoeksopdracht formuleren”, aldus het standpunt.

De gemeentesecretaris maakte tijdens de bijeenkomst van donderdagavond echter duidelijk dat officieel de BUCH de werkgever is van de ambtenaar is en de raad van Bergen daar dus verder niet over gaat.

Lees ook: Ambtenaar Bergen geschorst wegens vermeende steekpenningen en lening

Later bleek echter dat toch het college van Bergen de onderzoeksopdracht aan Hoffman heeft geformuleerd en gegeven en niet de BUCH. Opvallend detail: burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen is momenteel voorzitter van de werkorganisatie de BUCH. Het is nog niet duidelijk of zij op dit onderwerp een stap opzij zet.

Het is nog niet bekend hoe het bureau Hoffman het onderzoek vorm gaat geven. Wel verklaarde de woordvoerder van de gemeente ’dat alles wat een bijdrage aan het onderzoek kan leveren’, naar het bureau zal worden doorgestuurd. Ook de brief van Dick Olie, eigenaar van het pand Plein 36, die daarin aandrong ook de rol van wethouders te onderzoeken, zo bevestigde hij.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.