Alle partijen Heerhugowaard hele zaterdag in conclaaf

© Foto Cyclomedia

Gert van der Maten
Heerhugowaard

De nieuwe Heerhugowaardse gemeenteraad gaat vrijdagavond en de hele zaterdag in conclaaf om te werken aan een nieuwe stadsregering.

Vorige week zijn alle partijen los van elkaar op audiëntie geweest bij informateur Cees de Wildt en zijn rechterhand Ibtisam Daoudi. ,,Dat waren openhartige gesprekken”, zegt John Does van de HOP, die als grootste partij de leiding heeft en die bij alle gesprekken zat.

Waarbij volgens hem ’openhartig’ betekent dat ’iedereen alles heeft gezegd dat-ie wilde zeggen’. Dat ging volgens Does zowel over de onderwerpen die uiteindelijk tot beleid moeten leiden, als over het nu gevolgde, ongebruikelijke proces.

De bedoeling is dat aanstaand weekeinde een lange lijst van wensen wordt teruggebracht tot een ’shortlist’ op basis waarvan een ’raadsagenda’ kan worden gemaakt.

Does hecht er aan dat alle negen partijen ’aan boord’ blijven. ,,Achter elk van de gekozen raadsleden staan 692 stemmers. Daar moeten we recht aan doen.”

Na het weekeinde moet er een concept-raadsagenda worden geschreven. Does: ,,Daar kunnen de partijen dan op reageren. Ook vragen we voor alle zekerheid aan de ambtenaren of er wellicht iets bij zit dat niet uitvoerbaar is.”

Een raadsagenda is anders dan het gebruikelijke coalitieakkoord. Daarin legt een aantal partijen vaak tot in detail vast wat er komende vier jaar gaat gebeuren. Een raadsagenda bepaalt alleen de onderwerpen. De discussie over de uitvoering gebeurt uiteindelijk in de openbaarheid, in de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.