’Zaanse’ kunst naar designmuseum in Milaan

Ton Pret met enkele op ’Eureka on the Move’ geïnspireerde schilderijen. Inzet: Allessandro Guerriero met ’Eureka’.© Foto’s Ron Amesz en Collectie Ton Pret

Ron Amesz
Zaandam

Het prestigieuze designmuseum ’La Trienalle di Milano’ exposeert vanaf 1 maart het kunstwerk ’Eureka on the move’ van de in het centrum van Zaandam werkende Ton Pret.

Op uitnodiging van de Italiaanse Alessandro Guerriero (oprichter van Alchemia, de avantgardistische stroming van Milanese designers en de Tam Tam designfabriek) maakte Ton Pret het kunstwerk.

Opdracht was het weergeven van ’de mens op jouw manier’. Zonder tekeningen vooraf, zoals de bedoeling was, fabriceerde Pret direct een eenvoudig, ’basic’ concept: een mannetje van hout, schroeven en onderdelen uit een oude Meccano-bouwdoos. Het is een spel van eenvoud, kleur, kracht en beweging geworden. Bijzonder is dat Guerriero zich onlangs liet fotograferen met juist dit figuurtje van Ton Pret, omdat de meester dit niet vaak doet. In zijn reactie kwam Guerriero superlatieven tekort, aldus verwoordt Pret het enthousiasme van de designer. De expositie bevat onder meer werk van Alessandro Mendini en Michele de Lucci.

De creatie inspireerde Ton Pret direct tot een eerste serie schilderijen, die nog niet gereed is maar mogelijk wel een vervolg krijgt. Ton Pret is bekend van onder meer met felle kleuren beschilderde auto’s, meubels, schilderijen en allerhande objecten als schoenen en horloges.

Zie website www.tonpret.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.