Sloop van agrarische opslagloods in Hippolytushoef lijkt na brand meest logische scenario

De schuur aan de Polderweg in Hippolytushoef is afgezet, er ligt stro buiten.© Foto HollandMediaCombinatie

Martijn Gijsbertsen
Hippolytushoef

,,De wind stond gunstig, anders was de schade veel groter geweest en zou waarschijnlijk de hele opslagloods in vlammen zijn opgegaan.’’

Dat vermoedt Marco de Jongh (47) van loonbedrijf J.M. de Jongh.

Pachter

Hij is pachter van de schuur aan de Polderweg in Hippolytushoef, waar in de nacht van zondag op maandag een flinke brand heeft gewoed.

De loods is eigendom van de provincie Noord-Holland.

De Jongh heeft er ’een stuk of tien kleine agrarische machines’ en 135 ton stro voor de vee- een paardenhouderij in opgeslagen.

Schade

,,Hoewel de rook flink was en de vlammen uit het dak sloegen, valt de schade relatief mee’’, vertelt hij.

,,Twee van de tien machines, een grasvork en -schudder, hebben op het eerste gezicht mogelijk wat opgelopen.’’

Oorzaak

,,Een kwart van het dak en de houten schuifdeur zijn eruit. Nee, over de oorzaak is nog niks bekend. Broei is uitgesloten, het stro was droog. Kortsluiting is een optie, brandstichting ook.’’

Voor De Jongh was het, net als diverse brandweerlieden uit Den Oever, Hippolytushoef, Den Helder plus Niedorp/Winkel die tot drie uur hebben staan blussen, een kort nachtje.

Brandweerslangen

Bij het bluswerk werd gebruik gemaakt van een hoogwerker. Er moesten over een afstand van honderden meters extra brandweerslangen worden uitgerold, waarmee water uit het Amstelmeerkanaal kon worden gepompt.

,,Half vijf lag ik erin, zeven uur moest ik alweer asfalt scheppen aan het Molenveld. Ik heb tijdens de brand zelf op de kraan gezeten, een stenen muur omver getrokken om stro naar buiten te kunnen rijden’’, aldus De Jongh.

Asbest

,,In de kabine had ik de binnencirculatie aan, dan komt er geen rook en rommel binnen (er is asbest vrijgekomen, red.). De brandweer had een koolmonoxidemeter in mijn kraan gehangen, die is geen moment uitgeslagen. Verder kreeg ik een portofoon, voor het geval dat.’’

De loonwerker weet niet wat de provincie met het pand wil, maar hij gaat er van uit dat het zal worden gesloopt.

Plan

,,We gaan eerst een plan opstellen hoe de vrijgekomen asbest, die ter plaatse is gebleven en geen gevaar voor de omgeving heeft opgeleverd, moet worden opgeruimd’’, stelt provinciewoordvoerder Fabian Paardekooper.

,,Daarna beslissen we hoe of wat. Het lijkt logisch en ligt in de lijn der verwachting dat de schuur inderdaad zal worden gesloopt.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.