Ilpendam loopt warm voor zonne-energie

Ilpendam loopt warm voor zonne-energie
Ilpendam

Na Broek in Waterland en Marken lijkt ook Ilpendam warm te lopen voor zonne-energie.

De presentatie van het nieuwe zonnepanelenproject Ilpendam West werd dinsdagavond door zo’n tachtig belangstellenden bezocht. Na afloop gaven diverse bezoekers in het Dorpshuis aan interesse te hebben in de aanschaf van één of meerdere zonnepanelen en het lidmaatschap van de coöperatie Zon op Waterland, die eerder soortgelijke initiatieven ontplooide in Broek in Waterland en Marken.

De panelen komen te liggen op enkele daken van boerenstallen van de gebroeders Dekker aan de westkant van het Noordhollands Kanaal. Ilpendammers en mensen met aangrenzende postcodes, die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen installeren, kunnen één of meer panelen in het project aanschaffen. Op de schuren is plek voor in totaal 500 tot 550 panelen.

Elke ’participatie’ (lees: zonnepaneel) kost 330 euro per stuk. De terugverdientijd bedraagt ongeveer acht jaar. Ook in de zeven jaar daarna levert elk paneel nog zo’n 42 euro per jaar op (energieopbrengst en teruggave energiebelasting). Na vijftien jaar vervalt de belastingteruggave en resteert de energieopbrengst van zo’n elf euro per jaar. Zon op Waterland zorgt voor de aanschaf, het beheer en onderhoud van de zonne-installatie.

Initiatiefnemers Piet Hofman en Leendert Wals toonden zich verheugd over de hoge opkomst. Zij rekenen op voldoende deelnemers, maar het definitieve startschot voor het project wordt pas gegeven als er genoeg participaties aangeschaft zijn (inschrijven kan via de website zonopnederland.nl/zon-op-waterland). Ook verwachten de initiatiefnemers dat Zon op Waterland nog dit jaar een contract afsluit met Nuon. De energieleverancier is nu nog niet aan de coöperatie verbonden.

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons