Castricum dag in touw voor Ethiopië

Pastoor Kaleab is blij met alle aandacht voor zijn vaderland.

Pastoor Kaleab is blij met alle aandacht voor zijn vaderland.© Foto Ronald Goedheer

Lotte Burger
Castricum

Jonge Ethiopiërs in staat stellen een eigen toekomst op te bouwen in. Dat is het doel van MOV Castricum, Stichting Mambo Poa en Stichting RKVV DEM steunt Ethiopië.

Op zondag 3 juni bundelen deze drie organisaties hun krachten om samen aandacht te vragen voor hun acties in het Afrikaanse land. Want hoewel er momenteel economische vooruitgang is, kent het land ook nog altijd grote armoede.

Op de gevel van de Pancratiuskerk in Castricum hangt inmiddels een grote banner om aandacht te vragen voor het evenement rondom de kerk. Het is voor de drie stichtingen een goed moment om donateurs en andere geïnteresseerden inzicht te bieden in de projecten waarvoor zij zich inzetten. Tegelijkertijd is het ook een feestelijke dag met oog voor de Ethiopische cultuur.

Een gezicht dat deze dag niet zal ontbreken, is dat van de Ethiopische pastoor Kaleab Masresha. Hij is zowel actief bij MOV Castricum als bij RKVV DEM steunt Ethiopië. Hij is in de regio al jarenlang werkzaam als pastoor. Hij weet als geen ander hoe zinvol het is om op kleine schaal goed werk te doen. „In tien jaar tijd is er veel veranderd in Ethiopië. Toentertijd zag je op straat veel armoede en veel mensen woonden in krottenwijken. Inmiddels staan er moderne flats in de hoofdstad Addis Abeba en is er economische welvaart. Maar nog niet iedereen profiteert hiervan. En we willen juist voor die groep mensen iets betekenen.”

Zelfstandigheid

„Met name jonge mensen. Mensen die de toekomst van het land kunnen bepalen”, zo stelt Kaleab. MOV Castricum richt zich met haar projecten voornamelijk op scholing, voeding en medische verzorging voor de allerarmste kinderen rondom de hoofdstad. „Ook is de stichting nog niet zo lang geleden begonnen met het verlenen van microkredieten aan moeders van de kinderen. Op die manier willen we de vrouwen meer zelfstandigheid bieden, zodat ze het gezin beter kunnen onderhouden”, aldus Kaleab.

RKVV DEM steunt Ethiopië werd in 2009 opgericht door een aantal voetballers van het veteranenteam van RKVV DEM uit Beverwijk. Een voetbalelftal waar Kaleab toentertijd deel van uitmaakte. Ook deze stichting richt zich op de ontwikkeling van kinderen. „Maar we stimuleren met onze projecten ook sport en beweging. De kinderen in Ethiopië zijn gek op voetbal. Alle trucjes die ze op tv zien, willen ze nadoen. Het was dan ook een groot succes toen we vorig jaar een voetbalveld openden op een van onze projectscholen.”

Kleinschaligheid

Mambo Poa is als enige niet afkomstig uit de IJmond, maar heeft weer connecties met beide organisaties. De stichting viert dit jaar haar 15-jarig jubileum, wat als goede reden diende voor een samenwerkingsverband.

Voorzitter Jan Wolters is blij met het initiatief. „Het is belangrijk om in contact te staan met je donateurs. Dat ze zien waar het geld naartoe gaat. Ik denk dat dat ook onze kracht is. Juist die kleinschaligheid zorgt ervoor dat wij goed toezicht kunnen houden op de projecten die in Ethiopië gaande zijn.”

Mambo Poa richt zich voornamelijk op studenten. De stichting zamelt (tweedehands) laptops in voor de studenten, iets wat essentieel is bij het volgen van een opleiding. Wolters vraagt dan ook bezoekers op 3 juni oude laptops mee te nemen naar het evenement.

Dankbaar

Kaleab is blij met alle aandacht voor zijn vaderland. Hij is trots op alle mensen die zich al jarenlang inzetten voor de verschillende organisaties. „Ik heb mensen nooit gevraagd actief iets te doen voor Ethiopië. Ze kwamen zelf met initiatieven, en dat maakt mij heel dankbaar.”

Het feest begint zondag 3 juni om 14.00 uur en is om 19.00 uur afgelopen. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Zo worden films vertoond, staan er kraampjes met Ethiopische spulletjes, is er een bijzondere koffieceremonie en wordt er muziek en theater gemaakt. Het evenement wordt om 14.30 officieel geopend door burgemeester Mans van Castricum.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.