Kindertehuis Lombok nu totaal in puin [video]

Kinderen van Peduli Anak bekijken de puinhopen
© Foto Erik Ruisch
Heerhugowaard

Wat nog niet ingestort was, ligt sinds donderdagochtend ook in puin in het kindertehuis Peduli Anak op Lombok. Een nieuwe beving, met kracht zes, maakte ook draagconstructies onbruikbaar die eerder nog intact leken.

Het tehuis wordt sinds jaar en dag ondersteund door de familie Koper uit Heerhugowaard.

Siska Koper staat in nauw contact met Chaim Fetter, de oprichter van het kindertehuis.

De aardbevingen zijn nu al ruim anderhalve week aan de gang. Vorige week zondag was de eerste zware beving. Afgelopen zondag kwam daar een hevige klap overheen, gevolgd dus donderdag door weer een nieuwe dreun. Tussen die zware bevingen door zijn er voortdurend naschokken.

Lees ook: Aardbeving Lombok vernielt kindertehuis dat steun krijgt Heerhugowaardse familie

Afgelopen zondag stortte al een deel van de woongebouwen van Peduli Anak in. Een ander deel werd onbruikbaar door gescheurde muren en ingestorte daken en plafonds.

Volgens Siska Koper kwam de beving van donderdag precies op het moment dat experts de schade van afgelopen zondag stonden op te nemen.

Het internationaal opererende Nederlandse ingenieursbureau Royal Haskoning had deskundigen gestuurd om gratis de schade te beoordelen. Het bedrijf heeft ook aangeboden om de herbouw te ontwerpen.

Duidelijk

Koper: ,,Ik heb een van die ingenieurs gesproken. Die stond net op een betonconstructie die misschien nog bruikbaar was, toen de grond weer begon te beven. Hij was enorm geschrokken natuurlijk. Maar het was meteen duidelijk dat nu alles opgegeven moet worden en dat het geen wederopbouw wordt, maar herbouw.”

De kinderen van Peduli Anak slapen nu in tenten
© Foto Peduli Anak

De in totaal 92 kinderen die in Peduli Anak worden opgevangen, slapen inmiddels niet meer in de open lucht. Bouwer BAM, die in Indonesië aan het werk is, heeft tenten ter beschikking gesteld. Die zijn nu opgebouwd en de kinderen slapen op matrasjes op de grond. Zelfs de politie hielp met het opzetten.

Vooralsnog, zo meldt Chaim Fetter, zijn er genoeg dekens en is er genoeg eten en water om de komende dagen door te komen. Al moet er wel weer aangevuld worden en dat is ingewikkeld omdat alles op het hele eiland gesloten of ingestort is.

Siska Koper vertelt dat inmiddels van alle kanten hulp komt. ,,McDonalds is eten komen brengen. Moet je nagaan. Hoe cool is dat? Dit zijn kinderen die nog nooit bij McDonalds hebben kunnen eten.”

Zeelandia, wereldwijde leverancier van bakkerijproducten, leverde al twee vrachtwagens met brood. Tegelijk met de ingenieurs van Royal Haskoning stond ook de lokale directeur van verzekeraar Allianz op de brokstukken. Die bracht spontaan ook een vrachtauto met eten mee.

De politie hielp met het opzetten van de tenten
© Foto Peduli Anak

Bang

Dat Peduli Anak weer opgebouwd moet worden, staat voor alle betrokkenen vast. De 92 kinderen die er wonen zijn allemaal getraumatiseerd door wat ze in hun jonge leven al te verstouwen hebben gekregen. Ze zijn uitgebuit, misbruikt en verwaarloosd. Zonder opvang en ondersteuning zijn ze kansarm.

Koper: ,,Nu het tehuis is ingestort, zijn ze ook allemaal bang dat ze weer terug moeten naar waar ze vandaan kwamen.”

Zolang de aarde beweegt, valt er echter niet aan puinruimen en herbouwen te denken. Maar wel is het besef ingedaald dat er niet meer gebouwd moet worden als voorheen. Volgens Koper is de teneur nu onder alle hulpverleners en sponsoren dat de kinderen niet nog eens een ramp als deze moeten hoeven meemaken. Er zal dus aardbevingsbestendig gebouwd moeten worden.

Kosten

Koper: ,,We zijn verzekerd voor ongeveer twee ton. De vraag is natuurlijk of we dat uitgekeerd krijgen. Vooralsnog schatten we de herbouwkosten op zo’n vier ton. Maar doordat alles nu onbruikbaar is, en door het aardbevingsbestendig bouwen, komt daar misschien nog wel van alles bij.”

Ze maakt zich zorgen over het materieel dat er nu nodig is. ,,We moeten bulldozers hebben en kranen. Ik ben bang dat die allemaal naar de rijke mensen in de steden zullen gaan en dat wij pas over een half jaar of zo aan de beurt zijn. Chaim lukte het al niet eens om wat hout te krijgen. Maar de kinderen kunnen niet al die maanden in tenten leven.”

Siska Koper houdt met haar dochter Eliza een geldinzamelingsactie. Via Facebook is daar in een paar dagen tijd al zo’n 3700 euro binnen gekomen, naast ongeveer 2000 euro aan Tikkies, donaties via de betaal-app van ABNAmro. Daarnaast kan er worden gestort op NL 08 INGB 0000 0018 16 onder de vermelding Stichting Peduli Anak en via www.pedulianak.org. Hoeveel bij die twee al binnen is gekomen, weet Siska Koper nog niet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen