Dokbedrijf Luyt meert eerste schip aan nieuwe kade in Den Oever af

Van onze verslaggever
Den Oever

Aan de nieuwe, verbrede kade nabij het havenkantoor in de Vissershaven in Den Oever is het eerste schip afgemeerd, dat voor onderhoud en reparatie bij machinefabriek/dokbedrijf Luyt ligt.

,,Met stroom via onze eigen aggregaat’’, laat directeur Jacoline Luijt weten. ,,Want stroom is niet aangelegd, net als andere voorzieningen die wij nodig hebben voor uitvoering van ons werk.’’

In de clinch

De onderneming met circa vijftig werknemers ligt hierover in de clinch met de gemeente Hollands Kroon, die als havenbeheerder in de ogen van Luyt voor deze kosten moet opdraaien.

Volgens de directeur is eerder met de gemeente afgesproken dat de dokwerkzaamheden van de dorpskant van de Vissershaven naar de overkant zouden worden verhuisd, mits Luyt daar geen nadeel van zou ondervinden.

Strop

Intussen wordt het bedrijf geconfronteerd met een strop van enkele tonnen, omdat eerst een subsidie is misgelopen voor de bouw van een nieuwe schepenlift en daarna vaartuigen op last van burgemeester Jaap Nawijn uit de vertrouwde hoek moesten worden versleept.

Dit in verband met het verbreden van de kade daar als gevolg van de dijkversterking in Den Oever. Luyt wil al die kosten op Hollands Kroon verhalen.

,,We leggen schepen toch neer aan de nieuwe kade, omdat op de tijdelijk aangewezen plekken onvoldoende plaats is en het voor ons personeel ook daar slecht werkbaar is.’’

Coupure

,,Vanwege werk aan de coupure en kade bij de visafslag zijn die ligplaatsen bovendien slecht bereikbaar.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.