Onderzoek naar geluid ’belevingsvlucht’

Protest tegen de vluchten vanaf Lelystad.© ANP

DEN HAAG

Het vliegtuig dat eind mei een ’belevingsvlucht’ uitvoerde rond Lelystad Airport maakte meer geluid dan vooraf was berekend. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laat daar onderzoek naar doen. Ze zal ,,deskundigen vragen naar een verklaring hiervoor''.

Van Nieuwenhuizen reageert op een onderzoek van de zogeheten regiegroep Belevingsvlucht, een belangengroep van omwonenden, natuurorganisaties en andere betrokkenen.

De ’belevingsvlucht’ was bedoeld om bewoners van onder meer Noord-Holland boven het Noordzeekanaal te laten merken hoeveel lawaai de vluchten vanaf Lelystad zouden maken.

Lees hier: Geluid ’belevingsvlucht’ was storend

De regiegroep concludeert dat het vliegtuig dat de belevingsvlucht uitvoerde tot acht decibel meer geluid maakte dan was berekend in de milieueffectrapportage.

En als vliegtuigen over een paar jaar echt op weg zijn naar Lelystad, zullen ze nog meer geluid produceren, want dan zitten er passagiers en lading aan boord. Zulke vliegtuigen zijn enkele duizenden kilo's zwaarder dan het testtoestel, aldus de regiegroep.

De regiegroep wil ook dat het besluit over de opening van Lelystad wordt heroverwogen: eerst moet het luchtruim opnieuw worden ingedeeld. Dat moet in 2023 gereed zijn. Pas als dat is gebeurd, zou een besluit over de opening kunnen worden genomen.

Er is veel weerstand tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Mensen vrezen geluidsoverlast. De opening van de luchthaven werd door Van Nieuwenhuizen in februari met een jaar uitgesteld tot april 2020.

Meer nieuws uit Regio

Meest gelezen