Oude persfoto’s Niestadt ogen in Zijper Museum jaren jonger

Een kraanwagen van garage Boontjes uit Schagen takelt een bus op het droge. Het ongeval gebeurde in Sint Maartensbrug, nabij de boerderij van de familie Kraakman aan de Grote Sloot 150.
© Foto Niestadt Collectie, Zijper Museum
Schagerbrug

Sensatie in de Zijpe. Een bus op de Grote Sloot in Sint Maartensbrug raakte van de weg af. Jaren zestig, de gebroeders Niestadt er op af.

De bekende persfotografen van de Schager Courant waren er als de kippen bij. De foto van de takelwerkzaamheden is een van de 82.000 opnames in de collectie Niestadt van het Zijper Museum in Schagerbrug.

Verjongingskuur

Groenteboer Adriaan Bakker uit Barsingerhorn, 1977. Veertig jaar ventte hij met groenten.
© Foto Niestadt Collectie, Zijper Museum

Een deel van de verzameling wordt onder handen genomen. Vrijwilliger Bert Siezen voert een mooie verjongingskuur uit, dankzij moderne technieken.

Poppenkast in de Schager Muziektuin.
© Foto Niestadt Collectie, Zijper Museum

De eerste resultaten van het monnikenwerk zijn te zien in het museum. De foto’s ogen jaren jonger. De expositie is ingericht in een aantal bijvertrekken van het museum aan de Schagerweg. De hoofdruimte is nog gesloten vanwege vernieuwingen.

Beatles

Uitreiking van onderscheidingen in Schagen in de oorlog, na 1 oktober 1941
© Foto Niestadt Collectie, Zijper Museum

Behalve een Niestadt-expositie zijn er Beatlesvoorwerpen te zien van Paul van Winsum uit Schagerbrug. Bert Siezen geeft op de expositie ook een indruk van de ontwikkeling van de portretfotografie.

De beeldbank van Zijper Museum biedt enige info over Niestadt-foto’s. Geen hele verhalen. Die vertellen de foto’s zelf al.

De hervormde kerk van Wieringerwerf na de onderwaterzetting, april 1945.
© Foto Niestadt Collectie, Zijper Museum

Data

De exposities Niestadt en Beatles in het Zijper Museum zijn nog te zien op 21, 22, 23, 26, 28 en 30 december en op 2, 4, 6 en 7 januari; 13.00-16.30 uur, gratis entree.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.