Protest en gehaktballen bij Forbo

Gerard van der Molen (CNV) spreekt de leden bij Forbo toe. Links FNV-bestuurder Mark Klunder© Foto Ronald Massaut

Ronald Massaut
Assendelft

Als de opkomst van de poortactie maatgevend is, kan Forbo Flooring zich opmaken voor een harde strijd met de vakbonden en de eigen medewerkers. Meer dan tweehonderd medewerkers kwamen woensdagmiddag een gehaktballetje eten op de buitenparkeerplaats.

FNV-bestuurder Mark Klunder noemt het een laatste waarschuwing aan het adres van de Zaanse linoleumfabrikant. ,,De directie zegt te willen blijven praten, maar dat heeft geen zin als je volhardt in je standpunt dat 2 procent genoeg is. Als deze vriendelijke actie niets oplevert moeten we een stap verder. De mensen hebben er al mee ingestemd, dan wordt het staken’’, belooft hij.’’

zijn CNV-collega Gerard van der Molen knikt instemmend. ,,Kijk je naar de jaarverslagen dan groeit Forbo met dubbele cijfers. Het gaat gewoon goed. Al jaren. Dan wordt het nu tijd dat de medewerkers van Forbo daar ook een keer van meeprofiteren. Het is toch zeker ook hun verdienste dat het zo goed gaat!’’

Het antwoord moet Forbo schuldig blijven, want de directie wil niet praten met de media over het cao-conflict. Praten willen wel de medewerkers van Forbo, maar gevraagd niet onder eigen naam. ,,Ik weet niet of het consequenties kan hebben.’’ Wel bevestigen ze de klachten van de vakbondenbdat de werkdruk zo groot is geworden, dat de het heel moeilijk is om vrij te nemen.

,,Ook op dit vlak zijn we het niet eens. Daarom willen wij als vakbonden onafhankelijk onderzoek en de toezegging om de werkdruk te verlichten.’’ Ruim tweehonderd leden - vooral in de productie - verlaten woensdag om 11.30 uur massaal hun werkplek om buiten de poort samen een gehaktballetje te eten. De meegebrachte tweehonderd ballen blijken nit genoeg. Er worden extra gehaktballen aangerukt.

Klunder en Van der Molen vinden het na een uurtje tijd om de leden toe te spreken. Zij worden bedankt voor de grote opkomst. Beide bestuurders beloven ’samen op te trekken tegen het onrecht dat de leden wordt anagedaan’. ,,Dit was een begin. De volgende stap is staken.’’ Dat zou de eerste keer worden in meer dan honderd jaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.