VVD-Hollands Kroon: illegaal wonen in pensions aanpakken

Ed Dekker
Anna Paulowna

De gemeente moet werk maken van de inschrijving van arbeidsmigranten. Anders blijven er te veel pensions in dorpen illegaal bewoond. Dat stelt de VVD-Hollands Kroon. De partij presenteerde zaterdagmiddag een plan van aanpak.

VVD-lijsttrekker Theo Meskers spreekt van een ’chaotische situatie’ rond de huisvesting van buitenlandse werknemers. ,,Zij blijven daardoor onder de radar.” Volgens hem werken er te veel arbeidsmigranten ’anoniem’, maar profiteren zij wel van lokale voorzieningen. ,,Dat is onacceptabel als dat voor langere tijd gebeurt.”

Meskers heeft er geen moeite mee als het gaat om personeel voor enkele weken. ,,Maar steeds meer migranten willen hier blijven. De band met hun vaderland wordt losser.”

’Te ingewikkeld’

Hollands Kroon heeft nu te weinig zicht op aanwezigheid en huisvesting, aldus de liberalen. Daarom moet de gemeente in actie komen, vindt de partij. Niet wachten op meldingen, maar zelf initiatief nemen. De huidige procedure voor inschrijving bij de gemeente noemt Meskers ’te ingewikkeld’.

De VVD pleit voor regelmatig een bijeenkomst waarop Polen, Roemenen en andere buitenlanders die langer dan vier maanden willen blijven, zich collectief kunnen inschrijven als inwoner. Zij krijgen dan ook een burgerservicenummer.

Alleen handtekening

Bedoeling is dat de werkgever vooraf alle benodigde gegevens verzamelt. Meskers: ,,De mensen zelf hoeven dan alleen een handtekening te zetten. Dat is het enige.” Voorts moet de gemeente met een voorlichtingsfilm en informatiepakket de migranten wegwijs maken.

Dankzij de centrale bijeenkomsten kan de gemeente de behoefte aan logiesruimte beter peilen, voorspelt de VVD. Wie al een jaar verblijft in de gemeente en hier wil blijven, kan worden verwezen naar een woningcorporatie. Ook pleit de partij voor strengere controle op overlast en illegaal wonen.

Meer geld

Door de nieuwe aanpak groeit het aantal inwoners, verwacht Meskers. ,,Dat levert de gemeente een hogere rijksuitkering uit het Gemeentefonds op. En staan we sterker bij de provincie voor extra woningbouw.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.