Politieke afrekening in Beverwijk

Bart Vuijk
Beverwijk

Tijdens de coalitie-onderhandelingen over een nieuw gemeentebestuur in Beverwijk hebben de grootste drie coalitiepartijen VVD, GroenLinks en D66 afgerekend met de zittende wethouders Jaqueline Dorenbos (PvdA) en Cecilia van Weel (CDA). Zij keren niet terug. Van Weel heeft boos al haar functies neergelegd.

Opvallend aan deze kwestie is dat de onderhandelaars van de grootste partijen, VVD en GroenLinks, aan PvdA en CDA hebben laten weten dat deze partijen collegedeelname konden vergeten als zij hun zittende wethouders als kandidaat naar voren zouden schuiven.

Het CDA heeft nu tot grote woede van wethouder Cecilia van Weel een andere kandidaat voor de wethouderspost: Hanneke Niele. De PvdA heeft de poging van VVD en GroenLinks om te ’shoppen’ in de kandidatenlijst van die partij verontwaardigd van de hand gewezen. Deze partij gaat dus de oppositie in, met Dorenbos als fractievoorzitter.

Deze politieke bewegingen zijn door deze krant onderzocht en zwart op wit staat vast dat het zo is gelopen. VVD-onderhandelaar Serge Ferraro ontkent echter tegenover deze krant dat hij een veto heeft uitgesproken over de kandidatuur van Dorenbos, Van Weel of iemand anders.

Ferraro vindt het ook niet vreemd dat er eerst over de ’poppetjes’ wordt gesproken, terwijl de inhoud nog niet eens aan bod is geweest. In de gemeenten om Beverwijk heen gaat dat omgekeerd: partijen willen het eerst eens worden over het toekomstige beleid. Ferraro vindt het echter belangrijk om eerst een ’stabiele’ coalitie en een ’goed team’ te vormen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.