Aangifte van en onderzoek naar ’misstanden’ in Thomashuis Middenmeer

© Martijn Gijsbertsen

Martijn Gijsbertsen
Middenmeer

Het voormalige beheerdersechtpaar Klaas en Jolanda Lengers van het Thomashuis in Middenmeer zou gehandicapte bewoners van deze kleinschalige zorgboerderij jarenlang stelselmatig geestelijk en soms ook fysiek hebben mishandeld.

Die beschuldigingen worden geuit door enkele ex-personeelsleden en diverse ouders van acht jongvolwassenen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen.

(Lees hier: Ouders van bewoners woonzorgboerderij in Middenmeer zijn in shock)

Bewoners zouden onder meer zijn geslagen, geknepen, hard beetgepakt, aan haren of enkels getrokken en op de grond gegooid of gezet.

Strafbankje

Verder zouden de gehandicapten - wanneer ze niet luisterden - zonder eten naar bed zijn gestuurd of uren op een strafbankje zijn gezet.

(Lees hier: Onderzoek naar meer Thomashuizen)

Twee ouderparen hebben van zulke incidenten, die zich tussen 2011 en 2017 moeten hebben afgespeeld, aangifte gedaan bij de politie. Het gaat ook om verwaarlozing.

Stichting De Drie Notenboomen, de koepel van 118 Thomashuizen in Nederland, laat een extern bureau onderzoek instellen naar de kwestie.

Meldingen

De IGJ (inspectie gezondheidszorg en jeugd, voorheen IGZ) heeft meer meldingen over de vermeende misstanden ontvangen en kijkt over de schouder mee.

Het stel, dat in 2011 met het Thomashuis in Middenmeer startte, ontkent de aantijgingen.

Zijspoor

Toch is het echtpaar eerder door De Drie Notenboomen op een zijspoor gezet vanwege een ernstige vertrouwensbreuk met de ouders.

(Lees hier: Ex-beheerder Thomashuis Middenmeer: ’Wij zijn echt geen monsters’)

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.