Wognumer Gideon van der Wee bewaakt al zes jaar de filosofie van Ling bij AS Trencin

Gideon van der Wee tijdens de training in De Kuip. ,,Ik zie mijzelf op dit moment als ideale assistent.’’© Yannick Verhoeven

Sjors Blaauw
Rotterdam

Bij het opsommen van de Nederlandse enclave van AS Trencin, memoreerde de commentator op tv ook even aan ‘Gideon van Wee’. Het zegt wat over de geringe bekendheid die de Wognumer geniet, dat zijn naam niet vlekkeloos de Hollandse huiskamers in kwam. Gideon van der Wee kan er wel om lachen. ,,Ik moet nog even werken aan mijn naamsbekendheid. Laat ik daar vanavond in De Kuip tegen Feyenoord maar mee beginnen.”

Op zijn visitekaartje staat performance coach van AS Trencin, de club van Tscheu La Ling. Al zes jaar is Van der Wee de ogen en oren van Ling in Slowakije. Hij bewaakt de grote lijnen op locatie. Op en naast het veld. Hij is de rechterhand van hoofdtrainer Ricardo Moniz, traint spelers individueel, analyseert tegenstanders, is bezig met persoonlijke ontwikkeling, houdt de opleiding in de gaten, noem maar op.

Schijnwerpers

Na al die jaren werken in de schaduw, kon hij vorige week eindelijk eens met zijn club in de schijnwerpers acteren. Het werd een van Slowaakse zijde imponerende vertoning. ,,Toen we twee keer achter elkaar de dubbel van Slowakije wonnen, verscheen er een klein berichtje in de Nederlandse kranten. Nu was één overwinning groot nieuws. Het was de eerste keer dat we tegen een Nederlandse club speelden. Dan wil je alles laten zien. Ik ben blij dat het gelukt is. We willen vanavond laten zien dat het geen toeval is. Ik lees verhalen dat we met de kont voor onze eigen goal moeten hangen. Nou, daar trainen we nooit op. Onze visie is al tien jaar hetzelfde. Dus ook nu gaan we doen waar we goed in zijn.”

Derdeklasser

Als speler kwam hij niet verder dan de lokale derdeklasser Spartanen. Als trainer timmert hij gestaag aan de weg. Via de jeugdopleiding van FC Volendam en AZ belandde hij in Trencin. Vooral door ongebreidelde wil. ,,Ik heb Tscheu La Ling bijna gestalkt zo vaak als ik hem belde”, gaat de 37-jarige West-Fries even terug in de tijd ,,De achterstand als niet-voetballer heb ik deels ingehaald. Al tien jaar ben ik op profniveau bezig met het trainersvak. Ik neem alles in mij op. Schrijf alles op. Alles staat in mijn laptop.”

Reclame

In zijn zesde Slowaakse jaar beleeft de club de internationale doorbraak. Met als gevolg dat hijzelf ook meer op de radar van de voetbalwereld komt. ,,Ik word in een artikel in Voetbal International in één adem genoemd met Moniz en Ling. Dat is super reclame voor mij. Het is geweldig wat er nu gebeurt. Maar ik wil meer. De groepsfase van de Europa League halen. Misschien zelfs de Champions League.”

Dat alles heeft hij voor ogen met AS Trencin. Loyaal aan Ling als hij is. ,,Hij is zo belangrijk voor mij. Hij biedt mij deze geweldige kans. Ik zit hier en mag werken met een trainer als Moniz. We werken in de geest van Johan Cruijff, Wiel Coerver en Dick van Toorn. Waar kan ik dat nog meer krijgen? Nergens. Daar wil ik gebruik van maken. Luisteren, kijken en uitvoeren en vooral niet eigenwijs zijn. Ik ben 37. Veel van mijn generatiegenoten denken dat ze heel wat weten van voetbal. Die staan daardoor stil in hun ontwikkeling. Eigenwijsheid is stilstand.”

Aan de zijde van Moniz snuift hij vanavond weer alle informatie op. Wanneer komt de tijd dat hij op eigen benen gaat staan? ,,Los van de diploma’s die ik nog niet heb, zie ik mijzelf op dit moment als ideale assistent. In die rol kan ik overal inspringen waar het nodig is in de club. Veel assistenten zijn bezig om ooit hoofdtrainer te worden. Dat kan botsen. Ik ben hier om Moniz te helpen en dat laat ik hem keer op keer blijken. Als assistent ben ik nog lang niet uitgeleerd.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen