’Stadslied zingen in de raadszaal’

Burgemeester Schuiling ontvouwt de Helderse vlag in de raadszaal.© Foto HMC

Delano Weltevreden
Den Helder

De gemeenteraad is niet ingegaan op een suggestie van Marinus Vermooten (Fractie Vermooten) om het stadslied van Den Helder voor de eerstvolgende raadsvergadering in te studeren.

In de gemeenteraadszaal komen voortaan een Nederlandse vlag en de vlag van de gemeente Den Helder te hangen. Dat heeft de gemeenteraad besloten op voorstel van de Stadspartij en het CDA. Op initiatief van SGP en PVV besloot de Tweede Kamer onlangs de driekleur een plek te geven in het parlement.

ChristenUnie, FV, Beter voor Den Helder, Sociaal Lokaal, Vrije Socialisten en GroenLinks staan niet achter het voorstel om een extra Nederlandse vlag in de raadszaal te introduceren. De driekleur is namelijk al aanwezig in het geschilderde portret van de koning. Marcel de Knijff (BvDH) vindt het begrijpelijk dat in de Tweede Kamer een Nederlandse vlag hangt. ,,De Tweede Kamer gaat over Nederland. Wij gaan over Den Helder. De vlag van Den Helder is hier dus op z’n plaats.’’ Marinus Vermooten van FV zou het mooi vinden als de gemeenteraad het stadslied zou instuderen, gecomponeerd door een oud-schoolhoofd van de Comeniusschool. ,,Het heeft niet zoveel coupletten als het Wilhelmus.’’

Ook aan een pleidooi van D66 om de vlag van de Europese Unie eveneens in de raadszaal te introduceren, werd door de raad verder geen aandacht besteed.

ChristenUnie vindt het hele vlaggenverhaal overdreven. Tjitske Biersteker: ,,Het is leuk om heel nationalistisch te doen, maar ik vind het een slechte ontwikkeling. Hoe koningsgezind en nationalistisch ik ook ben.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.