Zaanstad gaat zoeken naar popzaal als cluster weggestemd wordt
Poster van de actiegroep Kultuurklutser.
Als het cultuurcluster er niet komt, gaat Zaanstad op zoek naar een andere ruimte voor een poppodium. Dat staat in het nieuwe coalitieakkoord, waarin ook staat dat de zes collegepartijen de uitslag van een geldig referendum over het cultuurhuis unaniem zullen volgen.
Het collegeprogramma heet een akkoord op hoofdlijnen. Toch telt het 38 pagina’s waarin best veel geregeld is. Het programma heeft zes hoofdpunten: verstedelijking en bereikbaarheid, zorg, ouderen, profiteren van de economische groei, veiligheid en criminaliteit, duurzaamheid, Poelenburg en Peldersveld en bereikbaar bestuur.
In die hoofdstukken is te vinden dat de coalitie de woningproductie van 550 per jaar wil opvoeren naar duizend per jaar. Daarvoor worden de vijftien plekken benut die daarvoor al aangewezen waren plus het schiereiland de Hemmes.
VVD, PvdA, D66, Rosa, CDA en CU willen het woonbeleid bovendien vernieuwen met passende woningen voor starters, jongeren en alleenstaande ouderen. Voor hen moeten er kleinschalige wooncomplexen komen. Verder ziet de coalitie veel ‘klaine hoisies’, ecowijken, woningdelen, woningen splitsen, kangoeroewoningen en speciale (tijdelijke) huisvesting voor jongeren.
De zes willen een metroverbinding met Amsterdam. Het tekort in de zorg, dat volgend jaar 11,6 miljoen zal zijn, wil het college beperken door te bezuinigen op de organisatie en minder door te verwijzen naar specialisten.
Voor handhaving en bestrijding van overlast trekt het nieuwe college volgend jaar 850.000 euro uit en dat bedrag loopt op tot 1,2 miljoen aan het eind van de bestuursperiode.
concept Coalitieakkoord 2018-2022 – “Vandaag aan de slag voor het Zaanstad van morgen”