Halve ton nodig voor operatie MS-patiënte Samira uit Wormerveer

Samira de Kraker-Berndsen (r) wordt in haar strijd tegen MS gesteund door haar man Ron.
© Foto Erik Rietman
Samira de Kraker-Berndsen
© Foto Erik Rietman
1/2
Wormerveer

Minstens vijftigduizend euro is nodig om Samira de Kraker-Berndsen (35) een speciale operatie te laten ondergaan in haar strijd tegen multiple sclerose (MS).

De Wormerveerse is moeder van vijf dochters in de leeftijd van 3 tot 15 jaar, en sinds twee jaar echtgenote van Ron de Kraker (30). Ze lijdt al twaalf jaar aan MS en is volgens de artsen in Nederland eigenlijk uitbehandeld. Een HSCT-operatie (een stamceloperatie) in India moet haar ziekte tot stagnatie brengen.

Ze heeft inmiddels alle gêne overboord gezet en is een geldinzameling gestart via www.battleagainstmybody.com. Privé kan het gezin deze behandeling nooit opbrengen, dus is hulp van anderen nodig. Via de website kan rechtstreeks gedoneerd worden.

Op haar 23ste begon het te rommelen in haar lichaam. De eerste verschijnselen leken op de gevolgen van een druk leven met werk en een gezin. Maar op haar 24ste kreeg ze de eerste uitval in haar rechterarm, gevolgd door verlammingsverschijnselen en het laten lopen van haar urine.

Haar ziektebeeld schommelde: slechte en goede momenten wisselden elkaar af. Onderzoeken, scans, injecties, medicijnen als Prednison, Tysari en Gylenia. Ze heeft het allemaal geprobeerd. Haar werk in de kinderopvang heeft ze opgegeven, ze is afhankelijk geworden van de hulp die haar man Ron en haar omgeving bieden.

Hij, ZZP’er in de bouw, is moeten stoppen met zijn werk om de volle aandacht te kunnen geven aan vrouw en kinderen. Ze zitten nu in een vicieuze cirkel van geen inkomsten (geen bijstand, alleen een beetje WAO), waardoor hulpaanvragen moeilijk of onmogelijk zijn omdat een vast inkomen een waarborg moet zijn voor veel hulpinstanties.

De gevolgen van de laatste aanval duren al dertien weken. Hun in jaren bijeengespaarde huwelijksreis naar de Malediven hebben ze moeten afzeggen.

Samira en Ron hopen zich 11 maart te melden in India voor een stamceloperatie. Haar wacht een reeks van onderzoeken, scans en een hevige chemokuur, om haar immuumsysteem volledig te plat te leggen en de stamcellen te ordenen en te corrigeren.

In quarantaine

Zeker vijf weken moeten ze daar verblijven en ook echtgenoot Ron moet hierbij al die weken in quarantaine blijven. Hun vijf kinderen moeten ze die periode noodgedwongen onderbrengen bij familie en vrienden. Ze brengen hierbij een groot offer, maar Samira hoopt hiermee in elk geval de ziekte tot staan te brengen.

,,Je geneest nooit van MS, maar ik wil zo graag weer onafhankelijk zijn. Ik wil zo graag weer moeder en vrouw zijn. Iemand die haar kinderen kan aankleden en zelf thee zet.” Dat ze nooit meer kan sporten (ze houdt van kickboksen) of dansen neemt ze voor lief.

Na de operatie (vierhonderd mensen in India gingen haar al voor) moet ze thuis zeker zes maanden revalideren, in het begin mag niemand op visite komen. Via blogs en video’s op internet houden Samira en Ron belangstellenden op de hoogte.

Binnenkort zijn er diverse inzamelingen, onder meer via erwtensoepverkoop op kerstmarkten.

Zie www.battleagainstmybody.com en https://www.doneeractie.nl/battle-against-my-body/-4848

Geld overmaken kan ook via IBAN: NL16RABO0124923933 (bic/swift:RABONL2U). T.n.v.: de Kraker.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen