Zonnepanelen maken huurwoningen in Enkhuizen zuiniger

Zonnepanelen maken huurwoningen in Enkhuizen zuiniger
Isolatie en zonnepanelen op het dak van de Grote Weid 15.
Enkhuizen

Welwonen start vandaag met een groot renovatieproject voor 56 huurwoningen. Opzet is de woningen met energiebesparende maatregelen zuiniger te maken.

De woningcorporatie heeft eerder op de Grote Weid van één pand het dak vervangen en voorzien van zonnepanelen. Ook is een nieuwe dakkapel geplaatst. Het komende half jaar gebeurt dit ook met huurwoningen aan de Gerard Brandtweg, Douwe Brouwerweg, Vaandersweid, op het Noorderland en op de Grote Weid.

De woningen krijgen allemaal zonnepanelen, dakisolatie, nieuwe dakpannen en een nieuwe dakkapel. De vloer van de begane grond krijgt aan de onderzijde isolatie en nieuwe kruipluiken. Waar nodig isoleert de aannemer de gevels en vervangt de elektra groepenkast.

Efficiënt

Dit zijn maatregelen, waarvan tevoren bleek dat ze het meest effectief zijn om de woningen energiezuiniger te maken én het wooncomfort te verbeteren. Dankzij deze maatregelen gaan de energielasten per woning flink omlaag. Een bewoner van een tussenwoning bespaart straks tot dertig procent op het gasverbruik en tot vijftig procent op electrakosten.

De bewoners wacht geen huurverhoging als gevolg van deze renovatie, die de corporatie in totaal 1,7 miljoen euro kost.

Asbest

Voor de start van de klus bezoeken uitvoerders van de ToekomstGroep, die de renovatie op zich neemt, alle woningen om bewoners uitleg te geven over de werkzaamheden en de technische gegevens per woning in kaart te brengen. Zo wordt waar nodig asbesthoudend materiaal gesaneerd tijdens het werk. De aannemer houdt zoveel mogelijk rekening met specifieke wensen van bewoners.

De ToekomstGroep heeft vorig jaar bij vier woningen op de Douwe Browerweg onderzoek gedaan naar isolatie en wooncomfort, waarna een renovatieplan is bedacht waarbij de meeste winst te behalen viel.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons