Beloning voor goed gedrag hartpatiënten ziekenhuis Hilversum: korting in winkels

Annemarie de Jong
Hilversum

Honderd hartpatiënten van ziekenhuis Tergooi in Hilversum die ’goed bezig’ zijn krijgen korting bij de sportschool, winkels en musea.

Tergooi is het eerste ziekenhuis in Nederland dat gaat experimenteren met ’telemonitoring’ - controle op afstand - via het Benefit-programma.

Hartpatiënten meten thuis hun bloeddruk, gewicht en buikomvang en voeren de resultaten online in. Een ’activity tracker’ houdt hun hartslag en bewegingen bij. Zodra waarden afwijken, krijgen specialisten een seintje en nemen die contact op met de patiënt.

Een primeur is dat iemand bonuspunten verdient door ’gezonde keuzes’ te maken. Met die punten krijg je korting bij de sportschool, (web)winkels en musea.

,,Door gezond gedrag te belonen wordt het makkelijker voor patiënten om aan hun leefstijl te werken en dit op lange termijn vol te houden”, stelt projectleider Andrea Evers van de Universiteit Leiden, die samen met het LUMC en Vital10 het Benefit-programma ontwikkelde.

Het beloningssysteem moet hartpatiënten helpen definitief af te rekenen met roken, ongezond eten en drinken, stilzitten, stress en het niet tijdig innemen van medicatie.

,,Door de individuele leefstijlcoaching zijn ze minder snel geneigd terug te vallen in oude (slechte) gewoonten”, zegt interventiecardioloog Karin Arkenbout (Tergooi). ,,Als de proef succesvol is willen we het programma aanbieden aan al onze hartpatiënten.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen