Saendelft maakt zelf klikovrij afvalplan

Saendelft maakt zelf klikovrij afvalplan
Straten in Saendelft zijn te krap voor vuilnisvaten.
© foto HANS VAN WEEL
Assendelft

De Saendelftse bewonersgroep ’Afvalscheiden ja, kliko’s nee’ is ver met het bedenken van een ophaalsysteem dat containers aan huis overbodig maakt, toch gescheiden afval oplevert en bovendien goedkoper is.

Bij het verzamelen van afval wil de groep gebruik maken van de bestaande ondergrondse containers in de wijk. Daarvan zou een deel aangewezen moeten worden voor groenafval en plastic en een deel bestemd moeten blijven voor restafval. De wijk kan dan het afval gescheiden aanbieden zonder dat eigen vuilniscontainers nodig zijn.

Alex van Dam en Marloes Deeterink van de bewonersgroep hebben veel wijkbewoners gesproken en zijn ervan overtuigd dat de bereidheid om afval te scheiden groot is.

Zij zouden de containers willen uitrusten met een systeem dat controleert of mensen het juiste afval aanbieden. Het kan zelfs zo ingericht worden dat de mensen die het best afvalscheiden daarvoor beloond worden. Maar als de privacy dat verlangt, kan het gebruik van gegevens ook beperkt worden.

Saendelft reageert furieus op het voornemen van Zaanstad om elk huis uit te rusten met drie rolcontainers. De tuinen zijn daarvoor te klein en aan de straatkant is vaak helemaal geen ruimte. In de reclame voor de wijk is het niet hebben van vuilniscontainers zelfs als argument gebruikt.

Te smal

De wegen in de wijk zijn volgens de bewonersgroep ook helemaal niet geschikt voor een vuilniswagen. De straten zijn te smal. De trottoirs zijn ook niet groot en voor een kliko die er staat moet je als voetganger uitwijken naar de rijweg. Het is volgens Deeterink daarmee gewoon niet goed voor de verkeersveiligheid. Daarnaast zijn de rolcontainers een hulpmiddel voor inbrekers en daar heeft de wijk ook geen behoefte aan.

’Afvalscheiden ja, kliko’s nee’ is met de gemeente en HVC in gesprek over het ophalen van huisvuil in Saendelft. Gebruik van de ondergrondse verzamelcontainers is volgens van Dam ook voor die twee partijen interessant omdat het goedkoper is.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons