Tabakszaak Bakker uit Wormerveer stopt

Jelly en Piet Bakker stoppen met hun tabakswinkel op de Zaanweg in Wormerveer.© foto pascal fielmich

Wormerveer

Rokersspeciaalzaak Bakker aan de Zaanweg in Wormerveer is morgen voor het laatst open. Eigenaarsechtpaar Piet en Jelly Bakker gaat na 45 jaar met pensioen. De twee kijken terug op een mooie tijd.

De kasten staan leeg. De lotenverkoop is gestopt. De laatste dagen komen weinig klanten in de zaak om iets te kopen. Bijna alles is uitverkocht. De meeste mensen die er komen, bezoeken ze de winkel voor een bedankje. ,,We hebben veel kaarten en bloemen gekregen’’, vertelt Jelly.

Zij en Piet zitten de laatste dagen met een raar gevoel. Voor hen komt er een einde aan een tijdperk. De tabakswinkel kent een lange geschiedenis. Hoe oud de zaak precies is, weet Piet niet. Wel weet hij dat zijn vader de zaak in 1951 heeft overgenomen van de toenmalige eigenaar. Piet nam de winkel in 1973 over van zijn ouders. Hij en Jelly verbouwden het en breidden het uit. Het voormalige magazijn werd bij de winkel betrokken en er werden houten kasten ingetimmerd. Het interieur bleef altijd gelijk. ,,Er zit sfeer in het pand’’, zegt Piet.

Voor Piet en Jelly zitten veel herinneringen aan de winkel. Piet vertelt over de Feijenoordfans die hem - Ajaxcied in hart en nieren - om zes uur ’s morgens om de hals vlogen omdat hij nog kaartjes voor de Uefacup - die elders niet meer waren te krijgen - verkocht. Of de klant die in de winkel vijf euro won met de loterij en drie euro aan Piet en Jelly gaf. Ook zijn er overvallen en diefstallen geweest, meestal wist Piet de dieven zelf te verjagen. ,,Ze moeten van onze spullen afblijven’’, vindt hij.

Piet woont sinds zijn geboorte in het pand. Toen hij met Jelly ging samenwonen, verhuisde het stel naar Heerhugowaard. Ze woonden er drie jaar toen ze de tabakszaak van Piets vader overnamen. Daarop verhuisden ze weer terug naar Piets ouderlijkhuis in Wormerveer, waar het echtpaar nu nog steeds boven de zaak woont. Dat blijven ze doen als ze met hun winkel zijn gestopt.

Wat ze na hun pensionering gaan doen? ,,Bijkomen van alles’’, zegt Piet. Het laatste half jaar waren de ondernemers bezig om alles af te sluiten. Nu willen ze rust. Piet, vroeger dj in discotheken - heeft een stapel lp’s liggen die hij weer wil draaien. Jelly houdt van lezen en wandelen.

Wormerveerder Roy Steding begint binnenkort in de winkelruimte een speciaalzaak voor noten en kaas, de Kleine Bourgondiër. Voor de zaak open gaat, gaat hij alles vernieuwen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.