Raad van State wijst ’terrasbezwaar’ af

De Kennemerhof.© Archieffoto Cyclomedia

Bart Vuijk
Beverwijk

De Raad van State heeft een bezwaar van twee eigenaren van woningen aan de Kennemerhof tegen de gemeente afgewezen. Bij de eigenaren leeft de angst dat Jan en alleman een horecaterras of een winkel kunnen beginnen, als gevolg van een nieuw bestemmingsplan.

Het gaat om het bestemmingsplan Woongebied West, waarover bij ondernemers in dit deel van Beverwijk onrust ontstond omdat de bestemming van lege winkelpanden dreigde te verdwijnen. De ophef leidde ertoe dat de gemeenteraad het college van b en w opdroeg om dit te herroepen in een nieuwe versie van het bestemmingsplan. Dat is gebeurd.

Het bezwaar tegen de mogelijkheid om terrassen te stichten op parkeerplaatsen bij elke horecalokaliteit is door de Raad van State niet in behandeling genomen, en dus ook niet beoordeeld. Geoordeeld is dat de bezwaren te laat zijn ingediend. Ze zijn dus niet ontvankelijk.

Detailhandel

De hoge rechters gaan wel in op een tweede bezwaar, namelijk de functie ’gemengd’ voor veel gebouwen. Die functie omvat ook detailhandel.

Dit is tegen het zere been van de appartementen-eigenaren, die bang zijn dat in hun straat winkels in bestaande appartementen kunnen worden gesticht. Maar de Raad van State heeft dit bezwaar ongegrond verklaard.

De Raad van State gaat ook op het punt van de winkels niet inhoudelijk in op de argumenten van de bezwaarmakers, die overlast vrezen als er winkels en horecaterrassen in hun directe omgeving worden gesticht.

De gemeente heeft bij de Raad van State betoogd dat ook in het oude bestemmingsplan al detailhandel mogelijk was in de begane grond-appartementen van de Kennemerhof. Dat is dus niet veranderd, stelt de gemeente vast. De Raad van State sluit zich daarbij aan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.