SP: 2000 handtekeningen en actie in Callantsoog tegen opheffen buslijnen

© Foto ANP
Callantsoog

Zeker tweeduizend inwoners uit de Noordkop hebben tot nu toe hun handtekening gezet tegen de dreigende opheffing van verschillende buslijnen door Connexxion.

Deze opheffingsplannen worden vurig bestreden door de Noord-Hollandse Statenfractie van SP.

Zo is er dinsdagavond 16 januari een actiebijeenkomst in dorpshuis Kolfweid in Callantsoog. Vanaf tien over acht uur zullen SP-Statenlid Marnix Bruggeman en Wim Rijnders (fractievoorzitter SP Schagen) daar spreken.

Opgeroepen

Tijdens deze bijeenkomst worden gedupeerde busreizigers uit Noord-Holland-Noord opgeroepen om te vertellen wat de volledige opheffing van buslijnen voor hen en hun familie betekent.

Volgens de nieuwe dienstregeling van Connexxion verdwijnen in juli dit jaar tenminste zes buslijnen, en dreigen andere lijnen (zoals de stadsbusdienst in Den Helder) te worden ingekrompen.

Onder vuur

De buslijnen die in de Noordkop direct onder vuur liggen zijn 150 (Schagen-Winkel-Alkmaar), 152 (Schagen-Julianadorp), 155 (Alkmaar-Petten/Sint Maartenszee) en 158 (Wieringen-Den Helder).

Alle protesthandtekeningen worden 22 januari in de commissie Mobiliteit in Haarlem aangeboden aan Provinciale Staten en gedeputeerde Elisabeth Post.

Gas terug

Statenlid Bruggeman: ,,In die commissie geeft Connexxion nog een presentatie. Ik denk dat ze toch wat gas terug gaan nemen naar aanleiding van alle protesten uit de Noordkopgemeenten en schooldirecties.’’

Over het pilotidee voor combinatievervoer van Statenfracties CDA en PvdA, zegt de SP’er: ,,Voor, mìts aanvullend op bestaand vervoer. Maar twintig van dit soort pilots in Nederland zijn eerder allemaal mislukt. Zoek eerst eens uit waarom.’’

De actiebijeenkomst is Dorpshuis Kolfweid aan de Jewelweg 7 in Callantsoog begint om tien over acht. Het dorpshuis is bereikbaar met bus 152, die om kwart voor acht vertrekt vanaf NS-station Schagen.

Vervoer

Voor de terugreis regelt SP zelf het vervoer. Bruggeman: ,,Omdat de laatste bus dan al weg is.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.