’Toerisme bij de vis’ biedt kijkje in Oeverse visafslag

Jan van de Wal bij de garnalenzeef in de visafslag.© Foto HollandMediaCombinatie

Martijn Gijsbertsen
Den Oever

De visserijsector positief voor het voetlicht brengen. Meer toeristen tot een bezoek aan de Oeverse haven verleiden. En mensen een kijkje bieden in de keuken van de visafslag.

Om dat te bereiken, hebben de visafslag, restaurant Viscentre ’t Wad en stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen de handen ineen geslagen. En zijn het project ’Toerisme bij de Vis’ gestart.

Werkplaats

In de hoek van de Vissershaven bij het monumentale peilschaalhuisje komen aanlegsteigers voor de bruine vloot en een werkplaats voor eigenaren van historische Wieringer vaartuigen.

Die ruimte moet ook dienst doen als ontmoetingsplek voor schippers, vissers, bezoekers en toeristen.

Splitsen

,,De mensen van die nautische club willen er touwwerk splitsen, zeilen naaien en andere vormen van onderhoud plegen’’, weet Jan van de Wiel (62), voorzitter van de Coöperatieve Visafslag Den Oever. ,,Mensen krijgen er een beeld van hoe dat vroeger ging.’’

Viskraam

,,Daar in de buurt moet een viskraam komen, zoals eerder bij de coupure stond of uitgebreider. Waar mensen kunnen eten en uitleg krijgen over bereiden van vissoorten. De dochters van Aart Schouten van ’t Wad gaan dat bestieren.’’

Van der Wiel maakt het voorbehoud dat vergunningen van de gemeente Hollands Kroon en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier rond komen.

,,Bovendien kunnen die plannen pas worden verwezenlijkt, zodra de dijkversterking en andere werkzaamheden bij de Vissershaven zijn voltooid. Dus dat zal naar verwachting niet eerder dan volgend jaar gestalte kunnen krijgen.’’

Hoog water

,,Beide zaken, viskraam en werkplaats, moeten mobiel zijn. Als het hoog water wordt of er moet onderhoud aan de dijk worden gepleegd, dan moet het verplaatst of afgebroken kunnen worden.’’

In de gloednieuwe Oeverse visafslag wordt in de loop van dit jaar, waarschijnlijk voor of rond de zomer, een presentatieruimte/informatiecentrum ingericht.

,,Daar willen we gaan vertellen over milieuvriendelijke visserij. Er komt een permanente tentoonstelling over een succesvol project waarbij visserlui vuil uit zee meenemen naar de wal.’’

Pulsvisserij

,,Er wordt getoond wat pulsvisserij is (vismethode met stroomstootjes, om bodemberoering te voorkomen, red.). En hoe garnalenvissers met speciale visnetten zorgen dat er zo min mogelijk bijvangst is.’’

Via 21 in de visafslag opgehangen camera’s krijgen bezoekers bovendien een beeld van de verwerking.

Hygiëne-eisen

,,Op schermen laten we straks het hele proces van lossen, zeven, wegen, sorteren, veilen tot het laden voor de groothandel zien’’, aldus Van de Wiel. ,,Binnen worden bezoekers vanwege de strenge hygiëne-eisen niet toegestaan.’’

Er worden films getoond over hoe het er op zee aan toe gaat en, met een blik op de toekomst, voorlichting over de visserijsector gegeven.

Het centrum is op zaterdagen - tijdens de Zeeverse Vismarkt - altijd geopend. Op doordeweekse dagen kunnen groepen op afspraak langs komen.

Fileerworkshops

Tijdens de vismarkt en in de afslagkantine kunnen fileer- en kookworkshops worden gevolgd.

,,Nee, we worden geen restaurant. Maar willen belangstellenden wel laten zien wat ze zoal met vangst uit zee kunnen maken.’’

Rondleidingen

Het idee voor het project, waarvoor 330.000 euro subsidie uit het Europese fonds voor plattelandsgemeenten is toegezegd, is onder meer geboren uit de toenemende vraag naar rondleidingen.

,,We krijgen minimaal eens in de maand een aanvraag binnen. Door samen te werken, hebben we belangstellenden wat extra’s te bieden. Het staat nog in de kinderschoenen, dit en volgend jaar wordt meer zichtbaar.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.