Zaandamse straatnaam Hobo komt mogelijk toch

Rob Swart
Zaanstad

De straatnaam Hobo komt mogelijk toch op de kaart van Zaanstad. D66, PvdA, SP, Rosa en CDA willen de straat die Piccolo is gaan heten alsnog Hobo noemen.

Volgens initiatiefnemer Jan de Vries (D66) berokkent de publiciteit om de gewijzigde straatnaam Zaanstad alleen maar schade. Terwijl Zaanstad een gaybrapad heeft en een regenbooggemeente is, loopt de gemeente nu het risico om bekend te staan als homofobe stad. Dat wil De Vries voorkomen door de straatnaamwijziging terug te draaien.

Het Bureau Discriminatiezaken vindt het sympathiek als Zaanstad daadwerkelijk besluit de straatnaam Piccolo terug te veranderen in Hobo. ,,Zaanstad is diep door het stof gegaan, daar waren wij tevreden mee. Maar dit is nog mooier. De gemeente zou het te pas en te onpas voor de voeten gegooid kunnen krijgen’’, zegt Erik Schaap van BD.

Een straatnaam wijzigen is minder eenvoudig dan het lijkt. Het is een hoop gedoe en het kan de gemeente geld gaan kosten. ,,Dat moet dan maar’’, zegt Jan de Vries die de straatnaam Hobo alsnog wil ophangen in de straat die nu Piccolo heet.

Voor de straat in Westerwatering is oorspronkelijk de naam Hobo bedacht maar sommige mensen die er een huis gekocht hadden, vonden dat geen fijne naam. Zij kregen hun zin en de straat heet nu Piccolo. Of het nou ging om de Engelse betekenis van het woord (zwerver) of om die ene letter verschil met het woord homo, het is die laatste uitleg die de boventoon voert. En daarom heeft Zaanstad spijt van die naamswijziging. Voor Jan de Vries (D66) is de beste manier om die spijt te tonen, de naamswijziging terug te draaien. Hij heeft inmiddels vier partijen aan zijn kant. Niet genoeg om het besluit te nemen, maar het is een begin. Op 20 september besluit de raad erover.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.