Van den Brom: ’Fred is nu eerste spits AZ’ [video]

Van den Brom: ’Fred is nu eerste spits AZ’ [video]
Fred Friday in actie in Bruinisse.
© Foto Ed van de Pol
Bruinisse

In de eerste oefenwedstrijd van AZ in Zeeland bood de basisopstelling donderdagavond een vertrouwde aanblik. Het overgrote deel van het elftal van vorig seizoen stond in Bruinisse aan de aftrap.

Enkele wijzigingen waren er wel, al was het alleen maar omdat spits Wout Weghorst is vertrokken naar Wolfsburg en rechtsbuiten Alireza Jahanbakhsh nog niet terug is na zijn WK-deelname met Iran.

Ook in de verdediging ontbreekt al de gehele voorbereiding een basiskracht. Stijn Wuytens is geblesseerd.

Bij afwezigheid van Weghorst stond in de eerste oefenwedstrijden Mats Seuntjens centraal in de spits. Donderdagavond zette John van den Brom hem op de linkervleugel. Centraal in de spits koos de trainer voor Fred Friday.

(Video van AZ TV:)

De Nigeriaanse spits mag van AZ vertrekken - hij heeft niet voor niets rugnummer 54 gekregen - maar mede omdat het nog niet gelukt is een nieuwe centrumspits te halen, staat hij nu in de basis.

,,Hij is nu onze eerste spits’’, zei Van den Brom na de 1-8 overwinning op het Zeeuws elftal. ,,En hij doet het geweldig. Je ziet ook aan hem dat hij zich lekker voelt.’’

(Video van AZ TV:)

Friday maakte twee doelpunten in de eerste helft. Daarin denderde AZ over het Zeeuws elftal heen en liep het uit naar een 0-6 ruststand. De andere doelpunten werden gemaakt door Oussama Idrissi (2, waarvan één uit een penalty), Jonas Svensson en Guus Til.

Til droeg de aanvoerdersband, hoewel ook Ron Vlaar in de basis stond. Til is waarschijnlijk de nieuwe aanvoerder komend seizoen.

,,Hij heeft afgelopen seizoen laten zien dat hij een belangrijke speler is. Bovendien is het een jongen die normaal gesproken elke week in de basis staat, al kun je niemand garanties geven. En voor zijn ontwikkeling kan het ook goed zijn als hij aanvoerder wordt’’, stelde Van den Brom.

Na rust speelde AZ met een ander elftal en scoorden Ricardo van Rhijn en Tijjani Reijnders.

Meer nieuws uit AZ

Lees hier de digitale editieVolg ons