Koopmarkt woningen Schagen overhit, Den Helder evenwichtig

Koopmarkt woningen Schagen overhit, Den Helder evenwichtig
Schagen

De markt voor mensen die in Schagen een rijtjeswoning willen kopen is momenteel heel erg overhit, met een bijna gehalveerd aanbod en veel hogere prijzen dan een jaar geleden. In Den Helder is sprake van een evenwichtige woningmarkt die nauwelijks prijsstijgingen kent.

In Schagen zijn nu nauwelijks nog appartementen te koop. Koopstarters zijn hier praktisch kansloos: onder de 175.000 euro zijn op dit moment slechts twee woningen te koop.

Dat blijkt uit de cijfers van het tweede kwartaal 2018 (*) die makelaarsverenigng NVM donderdagochtend bekend heeft gemaakt ten aanzien van de woningmarkt in Nederland en ook in de vijf regio’s binnen het gebied van NVM afdeling Noord-Holland Noord.

Landelijk gezien blijft het aantal woningtransacties stevig dalen. Dit kwartaal werden ruim 38.600 woningen verkocht, 10,6% minder dan vorig jaar. De daling is het sterkt bij appartementen met bijna 18% minder verkopen.

Transactieprijzen stijgen 10,4% in een jaar tijd en bedragen nu 288.000 euro bij een benodigde verkooptijd van 45 dagen en dat is al weer 16 dagen sneller dan vorig jaar.

Schagen/Hollands Kroon

In de gemeenten Schagen en Hollands Kroon daalt het aantal transacties ruim 16% naar 162 woningen. De vrijstaande woning is in dit gebied het meest verkochte woningtype en er werden er 18% minder van verkocht.

De transactieprijzen stijgen met 12,4% naar nu 291.000 euro waarbij 25% van de woningen boven de vraagprijs worden verkocht. Dit laatste gebeurt in gemiddeld 72 dagen tijd, variërend van 29 dagen voor een tussenwoning tot 106 dagen voor een vrijstaand pand.

Het aanbod is het afgelopen jaar met ruim 45% afgenomen zodat er halverwege het 2e kwartaal nog 245 woningen te koop staan. Meer dan de helft van het aanbod betreft een vrijstaande woning.

De woningmarkt is in deze regio krap met een krapteindicator (KI*) van 4,5. Echter, in Schagen is de woningmarkt voor rijwoningen nu wel heel erg oververhit met een KI van 1,3.

Den Helder/Texel

Deze numeriek kleine regio valt uiteen in de onderling nauwelijks vergelijkbare gemeenten Den Helder en Texel. Het NVM-marktaandeel is er lager dan landelijk gemiddeld waardoor maar moeilijk een betrouwbaar beeld kan worden geschetst van de regio.

Duidelijk is wel dat het aantal transacties ook hier daalt en tevens is er in het algemeen nauwelijks sprake van prijsstijging. Den Helder kent als geheel nu een vrij evenwichtige woningmarkt, maar vrijstaande woningen kennen een ruime markt.

Op Texel is sprake van een krappe woningmarkt met uitzondering vrijstaande woningen die juist een ruime markt kennen. De regio als geheel heeft een KI van 9.

(*) Tenzij anders vermeld zijn cijfers en percentages vergeleken met die van het 2e kwartaal 2017 en op basis van aanbod en transacties via NVM-makelaars.

(KI*) De krapte-indicator (KI) is de verhouding tussen aanbod en vraag. Deze wordt uitgerekend door het staande aanbod te delen door het aantal transacties in een maand (of 3 x aanbod te delen door aantal transacties in een kwartaal). Lager dan 5 is een krappe (verkopers-)markt, tussen 5 en 10 is evenwichtig, boven de 10 is een ruime (kopers-)markt.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons