Lijstduwer Den Helder keert D66 rug toe vanwege gedrag lijsttrekker Kuipers

Jop Roggeveen.

Jop Roggeveen.© Archief

=Delano Weltevreden
Den Helder

Lijstduwer Jop Roggeveen heeft zijn lidmaatschap van D66 opgezegd. Hij is niet te spreken over de opstelling van wethouder Lolke Kuipers in de kwestie rond de vestiging van een coffeeshop aan de Zuidstraat in Den Helder.

Kuipers is van plan de vergunning te verlenen. Roggeveen, voorzitter van Belangenvereniging Visbuurt, leidde het verzet van de buurt tegen de verhuizing van coffeeshop Aktama naar het pand van woninginrichter Piet Karsten.

,,Ik kan geen campagne voeren met een lijsttrekker tegenover wie ik lijnrecht sta in deze kwestie’’, zegt Roggeveen. ,,Daarom heb ik mijn lidmaatschap opgezegd.’’

Roggeveen staat op de tiende plaats, maar kan met voorkeursstemmen in de gemeenteraad komen. Als dat gebeurt, gaat hij niet voor D66 in de raad zitten. ,,Ik zou wel gek zijn.’’ Hij is er nog niet uit wat hij met de zetel doet als hij wordt gekozen.

Ook de opstelling van landelijke kopstukken van D66 staat hem tegen. ,,De partij is veranderd, er gebeuren dingen waar ik niet achter kan staan. Denk maar aan het penthouse dat Alexander Pechtold cadeau heeft gekregen, de afschaffing van het referendum.’’

De gemeenteraad heeft burgemeester en wethouders onlangs in een motie gevraagd de procedure voor de verhuizing van de coffeeshop stop te zetten. Roggeveen wilde zwart op wit zien dat de procedure is stopgezet.

Op basis van de Wet openbaarheid van bestuur heeft hij het college donderdag om schriftelijke bewijzen gevraagd.

Inmiddels is bekend dat wethouder Kuipers de vergunning na 29 maart gaat verlenen. Vrijdag meldde hij dat aan zijn collega’s in het college. Hij had de gemeenteraad en de buurtbewoners niet eerder dan na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart daarvan op de hoogte willen stellen.

Roggeveen zegt dat hij vanwege een onbehaaglijk gevoel over het verloop van de kwestie om de schriftelijke bewijzen had gevraagd. ,,Mijn gevoel was dus juist.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.