Beloofd: op zorg wordt niet gekort in Den Helder

© Archieffoto

Hedzer Faber
Den Helder

Er is één ding waar álle vijftien Helderse partijen het over eens zijn bij de komende verkiezingen. En dat is dat er op zorg de komende vier jaar niet hoeft te worden bezuinigd.

Dat blijkt uit een enquête van deze krant onder alle vijftien lijsttrekkers in Den Helder. Op de stelling ’om het sociaal domein betaalbaar te houden, is bezuinigen op zorg onvermijdelijk’, reageerden alle partijen met ’oneens’.

Dit is opvallend omdat verwacht wordt dat nog dit jaar de omslag plaatsvindt. Dan geeft Den Helder meer geld uit aan het sociaal domein dan er geld voor binnenkomt. Er is een buffer van tien miljoen euro - veel geld, maar dat kan ook zo op zijn als je bedenkt dat er jaarlijks 108 miljoen euro wordt uitgegeven aan dit domein. Dat gaat op aan jeugdzorg, ouderenzorg, armoedebeleid, maatschappelijke ondersteuning en uitkeringen.

Dat kan betekenen dat er geld uit andere potjes moet komen.

Onkosten

Lijsttrekker Michiel Wouters schrijft namens Behoorlijk Bestuur: ’De voorzieningen in het sociaal domein zijn dermate belangrijk voor de sociale samenhang van de gemeenschap, dat eventueel geld uit andere programma’s moet komen. Echter dient eerst de zorg efficiënter te worden ingedeeld; de onkosten zijn nog veel te hoog.’

Andere partijen denken dat er op andere terreinen nog genoeg te halen is. Zo noemt de Seniorenpartij de ’verbonden partijen’ als Zeestad en Willemsoord, de PVV denkt dat er best wat te bezuinigen is op ’linkse hobby’s’.

De lijsttrekker van de Stadspartij is huidig wethouder sociaal domein Pieter Kos. Hij vindt juist dat er meer geld (zo’n 3,5 miljoen per jaar) moet worden uitgetrokken en denkt dat te kunnen betalen door met zorgverleners af te spreken dat ze daarvoor uitkeringsgerechtigden uit de Helderse kaartenbak inzetten. Je bespaart dat geld dus op uitkeringen, is het idee.

Hoe het ook wordt opgelost: deze verkiezingsbelofte staat in elk geval, van links tot rechts en van nieuwkomers tot gevestigde orde.

De komende tijd belichten we meer hete hangijzers aan de hand van een stelling die aan de lijsttrekkers is voorgelegd. Vandaag is dat: ’Er moeten soepeler regels komen voor winkeliers, bijvoorbeeld om alcohol schenken aan klanten’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.