Syrische helpt leerlingen Landsmeer met rekenen

Fida helpt leerlingen van de Montessorischool in Landsmeer met rekenen.

Fida helpt leerlingen van de Montessorischool in Landsmeer met rekenen.© Foto Ella Tilgenkamp

Fida geeft rekenles op de Montessorischool

Fida geeft rekenles op de Montessorischool© Ella Tilgenkamp Fotografie

1 / 2
Annette Snaas

De Syrische ex-vluchtelinge Fida Dawoud helpt leerlingen van de Montessorischool in Landsmeer met rekenen. ,,Ik doe dit vrijwilligerswerk om iets terug te geven aan de Nederlanders die zo veel voor ons doen, maar ook om de Nederlandse taal te leren’’, zegt de voormalige lerares.

De 48-jarige Landsmeerse kan zich al opvallend goed verstaanbaar maken voor iemand die nog maar anderhalf jaar in Nederland woont. Ze is nu drie maanden zeven uur per week in de school te vinden. Ze helpt kinderen van de groepen 3, 4 en 5 met rekenen.

,,Het is voor de kinderen goed, maar voor mij ook. Het helpt me ervaring op te doen en te integreren. Het moeilijkste van het leven in Nederland is de taal en werk vinden. Ik ga eerst staatsexamen doen en daarna werk zoeken’’, zegt ze bij een kop geurige Arabische koffie en een zelfgemaakte lekkernij van bladerdeeg.

Bij de Montessorischool kwam ze terecht via een kookbijeenkomst waar ook een lerares van de school aan meedeed. Zij bracht Fida in contact met directeur Baile van der Plas, die laat weten heel blij te zijn met Fida’s hulp.

,,De grammatica gaat me goed af, maar de uitspraak van het Nederlands is heel lastig.’’ Bijvoorbeeld de eu of ng zijn tongbrekers voor haar. Fida volgt Nederlandse les bij taalinstituut Fiolet in Purmerend. Ze vindt de docenten heel goed. Ze doet een extra cursus voor de uitspraak, ze beluistert het Jeugdjournaal en Nederlandse liedjes.’’

Fida woont anderhalf jaar in Landsmeer. ,,Mijn man Ahmad Ebrahim had hier toen al een huis. Ik ben in het kader van gezinshereniging gekomen, samen met mijn zoon Asem (19) en dochter Kawther (15).’’ Kawther zit op de Brederomavo en vertelt dat ze kinderarts wil worden.

Ahmad Ebrahim was binnen twee maanden na aankomst in Landsmeer vrijwilliger bij zwembad De Breek. Hij doet er allerlei klusjes en reparaties. ,,In Syrië had ik een winkel in landbouwproducten’’, vertelt hij.

Fida heeft nog twee oudere zonen. Een woont in Arnhem en de ander in Duitsland. Haar moeder, drie zussen en twee broers wonen in Zweden. Twee broers wonen nog in Aleppo, in een deel van de stad buiten oorlogsgebied.

Zij en haar gezin moesten vluchten voor de oorlog. ,,Ons huis in Aleppo is weggebombardeerd.’’ Fida was in Syrië twintig jaar lerares, vervolgens directeur van een basisschool en daarna inspecteur van het onderwijs. ,,Ooit wil ik terug naar Syrië. Als de kinderen klaar zijn met hun studie, misschien.’’

Om meer over de Nederlandse cultuur te leren praat Fida zoveel mogelijk met mensen. ,,Ik heb contact met de buren en met de protestantse kerk. Daar organiseert de werkgroep Nieuwe Buren maandelijkse bijeenkomsten. Dat ik moslim ben, maakt niet uit. In mijn geloof ben je vrij om met mensen van andere geloven om te gaan.’’

Annette Snaas

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.