Knapzak moet vol bezoekers en geld op benefietdag

Vocalgroup Saensation tijdens de wekelijkse repetitieavond.© Foto Pascal Fielmich

Ron Amesz
Wormerveer

De Knapzak moet vol: het gebouw vol bezoekers en de buidel zelf vol geld. Dat is het grote streven van vocalgroup Saensation op zaterdag 29 september. Dan staat de benefietmiddag in de Knapzak en de naastgelegen protestantse kerk aan het Noordeinde in het teken van de stichting OZW.

Saensation bestaat pas enkele jaren. Toch maakt het gezelschap van veertien zangvaardige vrouwen al indruk. Begin juni scoorden de dames een lovend juryrapport op een korenfestival in Medemblik, met als kippenvelmoment een ingelast optreden tijdens de jurypresentatie. Het repertoire van Saensation bestaat uit popliedjes vanaf de jaren zeventig tot zeer actuele hits.

Vierstemmigheid

Kenmerken van de zangpresentatie zijn de vierstemmigheid en de uitgebreide choreografie, en natuurlijk het enthousiasme van de zangeressen. Ingrid de Goede is de muzikaal leidster van het gezelligheidskoor en ze heeft een achtergrond in dans en muziek. Ze verzorgt zelf de arrangementen van de nummers. Onder haar ’strenge maar rechtvaardige’ leiding wordt elke donderdag gerepeteerd (en daarna gezellig gebivakkeerd) in De Knapzak.

Voorzitter Helma van Lierop noemt het koor ’een warm bad’, veertien vrouwen met een gelijkgestemd doel en inmiddels elkaars vriendinnen. Wie lid wil worden (er is zeker nog plek) mag zich voorbereiden op een kleine test. Want in een klein gezelschap hoort zuiver zingen bij het werktuig. In een groter koor kun je je wellicht eens verschuilen als je een dagje minder bij stem bent, maar bij Saensation hoor je een misser al snel.

Ze zijn bijna allemaal moeder, de koorleden van Saensation. En dat verstevigt nog eens het verlangen om veel goeds te doen voor kansarme kinderen. Daarom zetten de zangeressen hun stem in voor het goede doel.

Saensation vond in OZW een perfect goed doel voor dit jaar. De stichting Ondersteuning Zaanstreek Waterland is een kleine lokale organisatie die minima-gezinnen ondersteunt in de breedste zin van het woord.

OZW richt zich vooral op kinderactiviteiten en dat is voor de koorleden extra reden om geld in te zamelen. Centrale kracht achter OZW is Erna Ekels uit Krommenie.

In een doorlopend programma (van 12.30 tot 17 uur) treden naast Saensation ook andere muzikanten op: Benjamin van de Logt, B-Hetty, Chill Out.

Ook klinken de Ierse invloeden van Sunny Voices en van de barbershoppers S.P.A.M., alles in samenwerking met Melody Entertainment. Erna Ekels verzorgt tussendoor presentaties over haar organisatie.

Saensation hoopt op veel bezoekers en ook op sponsors om de kosten te drukken, want de uiteindelijke opbrengst voor OZW moet zo hoog mogelijk worden. Bij goed weer zijn er buitenactiviteiten (in elk geval een hamburger- en krokettentent), en binnen een tombola, kinderspelen, schminken, handlezen en verkoop van zelfgemaakte artikelen als gehaakte objecten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.