Rechter: drugshuis Zaandam mag gesloten blijven

Rechter: drugshuis Zaandam mag gesloten blijven
© Archieffoto
Zaandam

Een woonhuis aan de Fineerzaag in Zaandam, waar een hennepkwekerij met 346 planten was gevonden, mag gesloten blijven van de bestuursrechter in Haarlem. Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad sloot het drugspand begin juni voor een periode van een half jaar. De eigenaar van het pand, een man uit Amstelveen, stapte dinsdag naar de bestuursrechter. Hij wil het pand, dat hij had verhuurd, zo spoedig mogelijk verkopen vanwege schulden. Maar de rechter vindt niet dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie waardoor de gemeente de maatregel moet opheffen.

De man heeft beroep aangetekend bij de gemeente tegen het besluit van de gemeente. De commissie beroep en bezwaar buigt zich begin september hierover en zal een aantal weken later een beslissing nemen. Zolang wil de eigenaar niet wachten. Daarom vroeg hij bij de bestuursrechter om schorsing van de maatregel, zodat hij de verkoop van het pand in gang kan zetten. „We hebben het geld hard nodig”, zei hij. Maar de rechter vindt dat de eigenaar niet genoeg inzicht gegeven heeft in zijn financiële situatie. Daarom kon ze niet beoordelen of hij verder in de schulden komt als het pand nog langer dicht blijft.

De advocaat van de man voerde aan dat de sluiting inmiddels lang genoeg heeft geduurd. „De gemeente heeft haar punt gemaakt richting de buurt. Langer dicht houden voegt niets toe. De schulden lopen op als het pand voor de bühne gesloten blijft. Meneer staat op de rand van een faillissement.”

De advocaat van de gemeente: „Als de burgemeester zou zwichten voor deze financiële situatie, zou dat ook consequenties moeten hebben voor andere eigenaren. En dat willen we niet.” De gemeente wil met het beleid laten zien dat wietkwekerijen in woonhuizen niet worden getolereerd vanwege de overlast voor omwonenden en brandgevaar.

De eigenaar was naar eigen zeggen verbijsterd toen hij erachter kwam dat zijn huurder een wietkwekerij was begonnen in de woning. Het huis is enorm beschadigd en moet worden opgeknapt. De eigenaar wordt niet vervolgd voor het exploiteren van de wietplantage. De huurder is onvindbaar.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons