Bezoekboerderij Wieringerwerf wil ’beleefcentrum’ duurzame energie

Jongeren trekken een tractor voort tijdens de boerenmeerkamp op de bezoekboerderij van akkerbouwbedrijf De Graaf.© Foto Leven van de Wind

Wieringerwerf

Bezoekboerderij ’Leven van de Wind’, van akkerbouwer Jacco de Graaf en zijn vrouw Marbel aan de Oosterterpweg in het buitengebied van Wieringerwerf, wil uitbreiden.

Op de plek waar belangstellenden al rondleidingen kunnen krijgen, een windmolen kunnen bezoeken, vergaderlocatie kunnen afhuren, kunnen lunchen en onder meer boerengolf kunnen spelen, bestaat het plan voor een ’beleefcentrum’ voor duurzame energie.

,,Naast aandacht voor windenergie, we hebben zelf een turbine op het erf, willen we ook zonne- en getijdenenergie belichten’’, vertelt Marbel de Graaf-Montsma.

Excursies

,,Het idee is daarbij om samen op te trekken met Nuon, ECN Petten en Torcado in Den Oever. Verder is de bedoeling dat we excursies houden voor klassen van Rsg Wiringherlant en basisscholen. Vakdocenten mogen meedenken wat interessant zou zijn qua onderwijsdoelen.’’

In het beleefcentrum wil De Graaf - haar man verbouwt op zeventig hectare grond aardappelen, suikerbieten, tarwe, graszaad en uien - techniek koppelen aan de dagelijks praktijk in huishoudens.

Milieubesef

,,Hoe duurzaam ben jij? Dat moet de vraag worden, wanneer jongeren in het beleefcentrum komen. Ik hoop dat ze wijzer en met meer milieubesef de deur uit gaan, dan toen ze binnen kwamen.’’

De vergunning voor het project is aangevraagd, het wachten is op groen licht van Hollands Kroon. Het centrum moet volgend jaar gestalte krijgen.

Vergaderingen

De Graaf-Montsma wil bovendien aan de aardappelschuur extra ruimte realiseren voor vergaderingen en bijeenkomsten. De nieuwbouw krijgt een glaspui, zodat gasten vrij zicht over het landschap hebben.

,,We zijn met de huidige accommodatie bijna elke dag bezet, het loopt als een speer, onwijs. We lopen eigenlijk tegen grenzen aan. We kunnen nu tot dertig mensen aan, die capaciteit moet straks verdubbelen. Nee verkopen, voelt eerlijk gezegd niet lekker.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.