Onderscheidingen in Koggenland

De heer A. Groot, de heer H. Konijn, de heer W. Bruin en de heer J. Smit met hun partners en burgemeester Posthumus. Niet op foto: Mevrouw Kruijer-Kaag. Zij krijgt haar lintje op een later moment.© Foto gemeente Koggenland

Van onze verlsaggever

Jac Smit uit Ursem is voortaan ridder in de orde van Oranje-Nassau, als stuwende kracht achter de stichting Manna.

De werkgroep Schermer van de stichting verzamelt bij tuinders in de regiovoedsel, om het geschikt te maken voor voedselbanken. Dat project van Smit trok veel aandacht. De stichting manna levert al 300 ton jaarlijks aan voedselbanken in het westen van het land. Jac Smit is al jaren vrijwilliger en bestuurslid bij de protestantse gemeente Schermer en bestuurslid van de PCBO in Schermerhorn.

Tonelist en sint

Wim Bruin uit Obdam heeft een lintje opgespeld gekregen door burgemeester Rob Posthumus.

Het lid in de orde van Oranje Nassau wordt geëerd als vrijwilliger bij toneelvereniging Rein Genoegen en bij het dorpshuis De Brink. Bruin is de mede-oprichter van het repaircafé in het dorp en is vrijwilliger bij kerkkoor Entre Deux. Verder is hij betrokken als lector bij de avondwakegroep van de Victor Parochie, voorzitter van de Lourdes Werkgroep Obdam/Hensbroek en is hulpsinterklaas.

Apollo ’68

Bij de voetbalclub Apollo ’68 kennen ze Harry Konijn uit Obdam heel goed, als vrijwilliger en bestuurslid.

Het lintje is hem ook toegekend omdat hij de oprichter was van het jaarlijkse Wijkenvoetbal in Hensbroek en omdat hij de helpende hand was bij de Heilige Marcus parochie. Ook de begrafenisvereniging Memento Mori kon op hem rekenen, net als de carnavalsvereniging De Broekhennen. Verder was hij actief bij Hensbroek Sportief, voetbalclub SVW ’27 in Heerhugowaard.

Allesdoener

Voetbalclub RKEDO heeft trouwe leden. Ad Groot uit Avenhorn is er eentje van. En hij is en steunpilaar.

De allesdoener hoort bij de Club van Honderd, was ooit bij RKEDO actief als voorzitter tot vlaggenist. Ad was ooit prins carnaval, hielp bij tennisclub Westerkogge en lid van het pastoraatteam of voorganger bij avondwaken en uitvaarten. Ook de brassband Kunst naar Kracht en de Wereldwinkel profiteerden van zijn helpende handen.

Inzamelaar

Ze was er zelf niet bij, maar wel onderscheiden: José Kruijer-Kaag uit Obdam krijgt haar lintje later opgespeld.

Al in 1980 begon ze als secretaresse bij het KVG in Obdam. Ze zamelde kleding in voor mensen in Roemenië bij een stichting in Hippolytushoef. Ook woonzorgcentrum De Horstenburg in Obdam kon bij het diner voor alleenstaanden op haar rekenen. Ze helpt ook bij de stichting Baby Hope die spullen inzamelt voor kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen