Het Huis van Tante Jans vernieuwend initiatief voor dementerenden op Texel

Het Huis van Tante Jans vernieuwend initiatief voor dementerenden op Texel
Jolanda van Tunen en Miranda Schraag hopen dat Het Huis van Tante Jans in maart 2019 van start kan gaan.
© Foto René Pop
Den Burg

Texelse echtparen die na zestig jaar gescheiden worden omdat een van beiden dementerende is en in een verpleeghuis in Medemblik terechtkomt.

Het levert schrijnende gevallen op als de partner niet sterk genoeg meer is om op bezoek te gaan. Verpleegkundige Miranda Schraag en verzorgende IG Jolanda van Tunen zagen het met lede ogen aan. Voor hen was dat de drijfveer om het initiatief te nemen voor het Huis van Tante Jans in nieuwbouwwijk De Tuunen in Den Burg.

Zelfstandig

Een nieuw concept waarbij beginnend dementerenden, al dan niet met partner, een zelfstandige woning met twee slaapkamers huren van wooncorporatie Woontij. Maar dan wel naast het gezamenlijke Huis van Tante Jans, van waaruit 24-uurszorg wordt verleend; voor de een meer dan voor de ander. De mantelzorgende partner komt dan ook eens aan rust toe.

,,Dementerenden functioneren het best in hun eigen omgeving. Daarom is het goed om in een vroeg stadium te verhuizen; dan maken ze zich de omgeving nog eigen’’, zegt Miranda Schraag. Jolanda van Tunen vult aan: ,,Je ziet dat mensen in een inrichting snel achteruit gaan. Wij gaan ervanuit dat mensen zich bij ons thuis voelen en een goede oude dag kunnen hebben. Een ergotherapeut heeft ervoor gezorgd dat de huizen goed aangepast zijn voor een tillift of een rolstoel. In het Huis van Tante Jans kunnen ze blijven tot hun dood. De achterblijvende partner krijgt vervangende woonruimte, of mag er blijven wonen als hij of zij een zorgindicatie heeft.’’

Schraag vertelt dat ze hebben meegedaan aan een pitch van Woontij, samen met nog zes andere initiatieven. ,,In onze presentatie hadden we een echte casus uit de praktijk verwerkt. Dat wisselden we af met de cijfers. We kregen de op een na hoogste score van de jury.’’

Er waren twintig zorgwoningen beschikbaar in de nieuwe wijk. Daarvan kreeg het Huis van Tante Jans er tien en de Novalishoeve ook, voor een begeleidwonenproject voor jongeren.

Het plan is nog steeds in ontwikkeling. Schraag en Van Tunen mogen overal over meedenken en zijn erg enthousiast. ,,Het begon met de locatie in de Tuunen. We wilden een hoek, zodat we het erf gewoon kunnen afsluiten met een heg. Dat sprak Woontij aan: de openheid en landelijkheid. Dat willen wij ook graag. Het is geen instelling. Als je ’s avonds nog even naar buiten wilt, kan dat’’, aldus Schraag.

Opa-en-omaliefde

Van Tunen: ,,De stek is fantastisch. Je ziet de lucht en de landerijen, je ziet voetgangers. Wie wil, kan de was aan de lijn hangen of schoffelen in de tuin. Jongeren van de Novalishoeve kunnen hen begeleiden. Een mooie kans om wat opa-en-oma-liefde te delen.’’

Aanmelden kan bij Woontij.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons