Zoektocht naar personeel voor ’sexy vak’

Ruud Keinemans heeft bij zijn eigen restaurant geen personeelsprobleem, maar hoort wel veel alarmerende verhalen van collega’s.

Ruud Keinemans heeft bij zijn eigen restaurant geen personeelsprobleem, maar hoort wel veel alarmerende verhalen van collega’s.© foto Erik Rietman

Frenk Klein Arfman
Zaandam

Er is momenteel een groot gebrek aan goed keukenpersoneel in de horeca. Vooral bij kleinere bedrijven. ,,We moeten het weer leuk maken.’’

Bij veel horecagelegenheden zijn ze naarstig op zoek naar (goed) keukenpersoneel. Sommige kleine zaken hebben soms zelfs problemen met de openingstijden omdat ze niemand paraat hebben die voor de gasten zou kunnen koken. Ferry Wilms van restaurant Pieterman in Volendam weet van het probleem. ,,Het is een bekend verhaal, maar bij ons speelt het niet. Ik denk dat het scheelt dat wij een stabiel horecabedrijf zijn. En wij zorgen voor onze gasten én voor ons personeel. Daarom willen mensen graag bij ons werken.’’

Bij het Hampshire Golfhotel in Purmerend is er wel een probleem in de keuken. Kok IJsbrand Wikkel: ,,Bij ons is er echt een tekort aan keukenpersoneel. We moeten ons in allerlei bochten wringen om alles rond te krijgen. We draaien allemaal extra uren.’’ Soms kan tijdelijk personeel worden ingehuurd, maar de vacatures die al enige tijd open staan, zijn nog altijd niet opgevuld. ,,Zes maanden geleden is onze chef-kok vertrokken, vanaf dat moment hadden we een probleem. Er melden zich wel sollicitanten, maar daar zaten tot op dit moment geen geschikte kandidaten bij. Het moet wel iemand zijn met het juiste niveau en hij moet in het team passen.’’ Wordt nog iets extra’s gedaan om personeel te trekken? ,,Nee, dat kan ook niet. Als je een nieuwe kracht extra’s beloofd, dan wil het andere personeel dat extraatje ook.’’

Ruud Keinemans, eigenaar van restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam én voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zaanstreek heeft geen problemen in zijn restaurant. ,,Maar ik hoor het regelmatig om me heen.’’ Binnen de KHN wordt gezocht naar oplossingen. ,,We zijn er mee bezig. Voornaamste is, denk ik, dat we het vak weer leuk moeten maken. Koken is populair, je ziet het overal op televisie met het ene na het andere kookprogramma. Maar de praktijk is anders.’’ Hij weet ook hoe dat komt. ,,Het is een zwaar vak, minder romantisch dan het op het eerste gezicht lijkt. Je maakt vaak lange dagen met avonddiensten en je staat toch de hele tijd op je poten.’’

Het is een van de redenen dat horecaopleidingen te maken hebben met een redelijke uitval. ,,Ze beginnen aan de opleiding, maar haken soms af als ze ontdekken dat het zwaarder is dan ze vooraf dachten.’’ Voor grotere bedrijven is het vaak eenvoudiger personeel te vinden. ,,Omdat die vaak leerplekken hebben en daarom de eerste hand hebben om geschikt personeel gelijk vast te leggen.’’

Ook hoopt hij meer vrouwen te interesseren voor een baan in de keuken bij horeca. ,,Vrouwen koken thuis vaak veel, maar in professionele keukens vind je vooral mannen. Daar is dus veel terrein te winnen. Dat zal te maken hebben met hoe zwaar het vak is, maar daar zijn we mee bezig. We willen het nog leuker en misschien wat lichter werk maken. Het is echt een sexy vak. ’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.