De goede sier van schoonrijders in Winkel [video]

© Foto Marc Moussault

© Foto’s Irene Siemonsma

1 / 5
Irene Siemonsma
Winkel

Zelden krijgen schoonrijders nog de kans om hun kunsten op natuurijs te tonen. Zaterdag kon het eindelijk weer voor het eerst sinds 2013. In Winkel met het Open Gewestelijk Kampioenschap.

De relatief nieuwe discipline formatieschaatsen was zelfs nog nooit vertoond op natuurijs. IJsbaan Winkel kreeg het genoegen om zo’n dertig schaatsers uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland een podium te bieden.

© Foto Marc Moussault

Zwieren en zwaaien, zoals de sport in de volksmond heet, wordt vooral door vijftigplussers beoefend. ,,De belangstelling voor deze sport begint vaak pas op wat hogere leeftijd’’, vertelde Ineke Verfaille uit Hippolytushoef.

(Verhaal gaat onder de video verder)

,,Als je wekelijks traint, kan je tot ver in de tachtig doorgaan. Door de uitstraling heeft het weinig aantrekkingskracht op jongeren, terwijl het wel een hele goede sport is voor onder andere flexibiliteit. Het is soms een hele uitdaging, maar je blijft er fit en weerbaar van”, zei de Wieringse.

Formatie

Annemarie Zandbergen uit Breezand, voorzitter van de Landelijk Vereniging van Schoonrijders, is vooral enthousiast voor het formatierijden. Daarbij gaan teams van zes personen gelijktijdig over het ijs.

Zandbergen: ,,Ze laten vier verschillende formaties zien. Daarbij gebruiken ze een stok om met elkaar verbonden te blijven. Ze proberen onder andere synchroon te rijden. We letten goed op de houding, de helling en de afzet van de schaats.’’ De discipline bestaat nu drie jaar en wordt zeer positief ontvangen door de deelnemers.

Gezelligheid

,,Het is zo leuk om dit samen te doen. De trainingen gaan er heel serieus aan toe, want je moet toch een gezamenlijk ritme opbouwen. Maar het is vooral heel gezellig met elkaar’’, aldus de 63-jarige Verfaille, die in Hoorn traint. Naast de formaties, lieten ook de paren en individuen zien wie over de beste techniek en de mooiste houding beschikt.

Over de omstandigheden was iedereen zeer enthousiast. Hoewel een enkeling moest wennen aan het verschil met kunstijs.

Samen

© Foto Marc Moussault

,,Het is toch schitterend’’, glunderde Arie Spaansen, die dit weekend een thuiswedstrijd mocht rijden. ,,Als kind schaatste ik al heel graag, vooral over de kanalen. Na jaren heb ik het weer opgepakt en ben ik in aanraking gekomen met schoonrijden. Het is heerlijk om dit in groepsverband te doen. In vergelijking met lange baan schaatsen ben je veel meer samen bezig, dat maakt het een stuk gezelliger.’’

Na dit uitstapje in de natuur, moeten alle schaatsen weer snel geslepen worden. Dinsdag staat voor een groot aantal deelnemers het NK Schoonrijden in Utrecht op het programma. Daarvoor zoeken ze wel weer de ijshal op.

Oudste vorm

Hetty van der Eng.© Foto Marc Moussault

Schoonrijden is de oudste vorm van schaatsenrijden in Nederland. ,,Het hardrijden, zoals wij het kennen van de lange baan, is hier uit voortgekomen’’, aldus Ineke Verfaille. Hardrijden werd halverwege de negentiende eeuw als onbeschaafd beschouwd, terwijl het schoonrijden juist als sierlijk wordt gezien.

Hoewel er in de geschiedenis nog prijzen zijn uitgereikt voor de hardrijders die het mooiste reden, is de gelijkenis tussen deze twee sporten tegenwoordig ver te zoeken.

Winnaars

Regerend Nederlands kampioen Henk Wartenhorst uit Heerhugowaard werd door de jury als beste schoonrijder bekroond van de Hoofdklasse. Ook bij de paren scoorde hij, met partner Joke Kruijver, de hoogste punten op alle drie de figuren. Marjolein Porsius uit Akersloot mocht bij de dames de gouden medaille omhangen, voor Hetty van der Eng en Kruijver.

De beste formatie is afkomstig uit Alkmaar. Dit team behaalde 350,5 punten. De ploeg Hoorn eindigde als tweede met 339 punten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.