CDA Schagen wil coalitie met JESS en PvdA (Update)

Partijleider Jelle Beemsterboer van het CDA Schagen.© Foto CDA Schagen

Richard Zut
Schagen

De nieuwe coalitie van de gemeente Schagen wordt de komende vier jaar in principe gevormd door de partijen CDA, JESS en PvdA.

Dat is het voorlopige resultaat van de onderhandelingen die de afgelopen dagen zijn gehouden onder aanvoering van partijleider Jelle Beemsterboer en fractievoorzitter Sander Lensink van het CDA Schagen, dat bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart tien van de in totaal zevenentwintig raadszetels wist te behalen.

Met de drie zetels van JESS met partijleider Hans Kröger, en de drie zetels van ’verliezer’ PvdA van Hans Heddes komt deze coalitie uit op een ruime meerderheid van zestien zetels. De partij die verrassend tweede werd bij de verkiezingen en vier zetels behaalde, de Seniorenpartij Schagen van Perry Vriend met beoogd wethouder André Groot, valt daarmee dus buiten de boot. Ook de VVD (vier zetels) doet niet mee.

Beemsterboer over de uitkomst van de onderhandelingen tot nu toe: ,,Met JESS en met de PvdA erbij verwachten wij te kunnen komen tot een stabiele coalitie die ook onderling kritisch blijft. En dat we een bestuur kunnen vormen dat daadkrachtig verder kan bouwen op de weg die we de afgelopen vijf jaar zijn ingeslagen. De keuze voor de PvdA is daarbij logisch wat mij betreft, want met die partij hebben we de laatste jaren goed samengewerkt.’’

Hoewel nog enkele weken nodig zijn om te komen tot een coalitieprogramma, kan er vanuit worden gegaan dat er straks weer vier wethouders komen. Beemsterboer loopt niet op de zaken vooruit, maar voor de hand liggend zijn de namen van hemzelf, partijgenoot en huidig wethouder Sigge van der Veek, Joke Kruit (JESS) en mogelijk ook die van Marjan Leijen (PvdA).

Meer wethouderkandidaten

Een college met twee vrouwelijke wethouders zou een unicum betekenen in de historie van de gemeente Schagen. Maar de PvdA heeft nog twee ijzers in het vuur. Fractievoorzitter Hans Heddes was in het ’oude’ Schagen zeven jaar lang wethouder met onder meer zorg & welzijn, onderwijs en sport in zijn portefeuille, en ook Vera van Vuuren uit Sint Maartensvlotbrug is een serieuze kandidaat met bijvoorbeeld heel veel kennis over verduurzaming.

Demissionair wethouder Beemsterboer: ,,Maar praten over toekomstige wethouders is nu echt nog niet aan de orde. Dat is zeker niet in beton gegoten, laat staan de verdeling van portefeuilles. Daar zijn echt nog wel enkele weken voor nodig.’’

De partijen zullen de komende weken samen verkennen of zij tot een inhoudelijk akkoord kunnen komen, waarin de afspraken staan voor de komende vier jaar.

Beesmterboer over de totstandkoming van het huidige resultaat: ,,Het CDA heeft als grootste partij de afgelopen tijd met alle politieke partijen gesproken en afgetast wat de samenwerkingsmogelijkheden zijn. Daaruit bleek dat alle partijen in Schagen het belang van de gemeente voorop stellen. Iedereen wil constructief meedenken over het programma voor de komende jaren en wil ook meewerken als er inhoudelijk overeenkomsten zijn. Een goed idee is een goed idee, van welke partij het dan ook komt.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.