Premium

Krommenieër mag geen paarden en pony’s houden

Krommenieër mag geen paarden en pony’s houden
Haarlem/Krommenie

Een 71-jarige inwoner van Krommenie mag drie jaar lang geen paarden en pony’s houden, omdat hij zijn dieren volgens de politierechter in Haarlem slecht heeft verzorgd. De rechter veroordeelde hem gisteren ook tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur.

De Krommenieër liet duidelijk blijken het niet eens te zijn met de beslissing van de rechter. „Niemand komt aan mijn beesten”, zo sprak hij strijdbaar tijdens de zitting. „U bent Onze Lieve Heer niet.”

De dierenpolitie stelde 12 juni vorig jaar tijdens een controle vast dat paarden en pony’s in stallen van A. van Z. in grote hoeveelheden ontlasting en urine stonden en dat ze veel te lange hoeven en nagels hadden.

Eén van de pony’s was er zelfs zo belabberd aan toe dat hij ter plaatse moest worden afgemaakt.

’Hysterisch’

Van Z. zei tegen de rechter het allemaal erg overdreven te vinden. „Vooral die vrouwelijke dienders zijn af en toe hysterisch. Ze maken het veel erger dan het is.”

Volgens de man verzorgt hij zijn paarden en pony’s wel goed en heeft hij in het verleden ook regelmatig prijzen gewonnen met zijn beesten.

De politierechter wilde dat graag geloven, maar ze confronteerde de Krommenieër met een foto van de pony die vorig jaar is ingeslapen.

Het beest kon nauwelijks meer op zijn benen staan door de pijnlijke hoeven, zo stelde de rechter vast. Van Z. bleef er bij dat de beschuldigingen erg overtrokken waren.

Langzaam maar zeker ontstond een grimmige sfeer op de zitting. De geërgerde paardeneigenaar viel de rechter voortdurend in de rede. De magistraat was daar niet van gediend en waarschuwde Van Z. dat hij de zaal moest verlaten als hij daarmee doorging.

Heimelijke opnamen

De stemming werd er niet beter op toen de politierechter de dochter van Van Z. ervan verdacht heimelijk opnamen te hebben gemaakt van de zitting. De vrouw werd zelfs teruggeroepen in de zittingzaal. De dochter verzekerde dat zij haar mobieltje had uitgezet.

„Als dat niet zo is en er verschijnen opnamen op YouTube doe ik direct aangifte”, zo beet de rechter de verbouwereerde dochter toe.

De officier van justitie had kort daarvoor 60 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Zij vond Van Z. erg hardleers, omdat hij sinds 2013 vaker op de vingers is getikt voor het slecht verzorgen van zijn dieren. De Krommenieër zou daarnaast niet meer voor zijn paarden en pony’s mogen zorgen.

Tot ontsteltenis van Van Z. nam de rechter die laatste eis over. „Wat een ballentent hier”, riep de man toen hij boos de rechtszaal verliet.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen