Koor Vocallure staat voor kwaliteit

Regina Arbouw

Hoewel het al even geleden is dat Vocallure met een nieuw programma kwam, was alleen al de aankondiging van deze jongste editie ‘Swingin’ Times’ goed voor een tot de laatste stoel bezet Kerkhuys.

De entree van het koor was ongewoon, ongewoon leuk eigenlijk. Ook alles wat na dit spetterende ‘We’ll sing you a tune’ kwam, ontsteeg het gemiddelde repertoire en de gemiddelde uitvoering. De vele aanwezigen, waaronder duidelijk een aantal echte fans, werden in hun verwachtingen niet teleurgesteld. Voor die afgeladen zaal ontvouwde zich een muzikale avond, die niet zo gemakkelijk te definiëren bleek. Want was het een concert of was het een show? Gelukkig hoefde die vraag niet beantwoord te worden, alleen luisteren en kijken was inspanning genoeg. Luisteren naar de close harmony versies van een aantal inmiddels klassiek geworden werken, met een terugblik vanaf de jaren dertig. Hoewel het goed verzorgde programma informatie verstrekte over de herkomst, de jaartallen en de coverversies van de muziek, was er geen geschreven duidelijkheid over de bewerkingen die Vocallure deze keer op het podium bracht, maar die waren ongetwijfeld het werk van de dirigent, Patrick Rus. Hij verzorgde de begeleiding op piano en bleek helemaal vertrouwd met het merg van deze uitvoering. Van drummer Roy Bult kwam ritme en vooral diepte in de muziek, heel mooie accenten. Het is heel gemakkelijk de muziek van Vocallure te plaatsen, maar het is ook heel boeiend om te zien, wat dit levendige gezelschap met de muziek doet. Het is geen algehele deconstructie, maar op de hoofdlijnen kan het koor zijn eigen geluid, zijn eigen soli en vooral ook zijn eigen beweging loslaten. Het resultaat is een performance, waarbinnen voortdurend actie is. Hoewel het koor niet groot is, bleek het uitstekend opgewassen tegen een volle kerk. Sterker nog, ook de solisten – waaronder de drie heren – speelden met de muziek en met de zaal. Vocallure spot met de klassieke koorindeling, met de geijkte stemmenverdeling en met de vaste rituelen van de koorzang. Daarvoor in de plaats heeft het koor autonome stemmen of kleine stemmengroepen. Koorleden die weten wat ze willen en kunnen, meerstemmigheid en synchrone beweging waren geen enkel probleem. Dat kan alleen in een koor waar met veel plezier en met veel discipline wordt geoefend.

Het resultaat was verbluffend goed, bijna het vocale equivalent van een bigbandoptreden in de jaren vijftig. Het koor stond voor kwaliteit, heerlijk om zo te kunnen uitvoeren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen