Zaans-Catalaans jeugdorkest brengt kerk in Spaanse sferen

Jonge musici uit de Zaanstreek en Catalonië speelden zaterdag samen in de Koogerkerk.© Pascal Fielmich

Karlijn Brinkman
Koog aan de Zaan

De muzikanten van het jeugdorkest Sinfonietta van Fluxus stonden zaterdag in de Kogerkerk op het podium samen met collegamusici uit het verre zuiden: het Spaanse jeugdorkest Orquestra Robert Gerhard.

Na een bezoek van het Sinfonietta aan de Spaanse stad Valls in februari 2017 kwamen de jonge Catalaanse musici afgelopen weekend naar Zaandam. Vrijdag werden ze welkom geheten door wethouder Jeroen Olthof en na een rondleiding door het stadhuis startten de repetities voor het concert.

,,Ik vind het echt super dat we hier zijn’’, zegt de 14-jarige Adriadna uit Catalonië. Ze zit met een groepje Spaanse tieners in de kerkbanken van de Kogerkerk te wachten tot ze mag gaan spelen. ,,We zijn nog nooit in het buitenland geweest met het orkest, dus ik vind het best wel bijzonder dat we hier nu opeens zitten. We zijn hier heel warm ontvangen en de Zaanse muzikanten zijn heel aardig, leuk om mee samen te spelen.’

Overweldigend

Beide orkesten lieten eerst afzonderlijk een paar stukken horen van onder anderen Bach, Vivaldi en de Catalaanse componist Robert Gerhard. Het publiek reageerde steeds met een luid applaus. Toen de twee orkesten samen muziek begonnen te maken, zorgden ze met hun overweldigende geluid pas echt voor een onvergetelijke indruk. Het laatste stuk, een traditionele Catalaanse sardana, bracht de kerk op de toch al zo warme zaterdag helemaal in Spaanse sferen.

,,Echt heel leuk’’, vond de Zaanse Sunny (13) het spelen van de Spaanse muziek. ,,Het was eigenlijk ook best makkelijk. De Spaanse dirigente dirigeerde anders dan wij gewend zijn, maar dat was juist heel leuk om mee te maken.’

Veel tijd om na te kletsen was er niet. Na het concert in de Kogerkerk, moest het vriendschapsorkest zonder siësta door naar het Zaantheater. Daar lieten de muzikanten ‘s avonds van zich horen tijdens de talentenshow Zaanstormend Talent. Zondag keerden de gasten na een boottocht en een bezoek aan de Zaanse Schans weer terug naar huis.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.