Raadslid Geurt Visser woont alleen op papier in Den Helder, zeggen ze in Nootdorp

Raadslid Geurt Visser woont alleen op papier in Den Helder, zeggen ze in Nootdorp
Geurt Visser tijdens een van de lijsttrekkersdebatten in Den Helder.
© Foto Peter van Aalst
Den Helder

Op papier mag raadslid Geurt Visser dan wel in Den Helder wonen, in werkelijkheid verblijft hij de hele week in Nootdorp.

Dat zeggen verschillende getuigen uit zijn woonomgeving. Hij wordt regelmatig gezien in het openbaar vervoer vanuit zijn woonplaats en ook wordt hij gespot in de wijk De Venen, waar hij tot de verkiezingen ook nog formeel woonde. ’We zien hem nog regelmatig lopen’, zegt een buurtgenoot. Een ander stelt dat hij zeker drie keer per week forenst via NS-station Ypenburg en kan een foto overleggen van Geurt Visser in die trein. Gestoken in een zwart pak, zwart-witte das, turend op zijn telefoon.

Visser zelf bevestigt noch ontkent deze beweringen. De hoofdvraag of hij nu wel of niet in Den Helder woont, beantwoordt hij niet, ook niet nadat hij is geconfronteerd met de foto. ,,Ik reageer niet op roddels.’’

Geurt Visser heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij tot aan de verkiezingsdag niet in Den Helder woonde. Hij was zelfs ook lijsttrekker van een lokale partij in de gemeente Pijnacker-Nootdorp en was niet van plan om in de Helderse raad te gaan zitten. Hij wilde alleen terugkeren in Den Helder als wethouder. Die positie heeft hij in 2015 na slechts tien maanden moeten opgeven nadat hij als persoon in opspraak was geraakt. Hij zou onder meer seksueel getinte berichtjes hebben gestuurd naar vrouwelijke ambtenaren; iets dat hij zelf altijd heeft ontkend. Toen Visser echter geen zetel haalde in zijn eigen gemeente en hier in Den Helder wel, bedacht hij zich. Hij schreef zich in op het woonadres van Nancy List, de nummer twee op de lijst van Gemeentebelangen. Op dat adres staat officieel ook het partijsecretariaat ingeschreven. Hij beloofde tegenover deze krant eind maart nog dagelijks te zullen reizen tussen Den Helder en zijn werk in Den Haag en Rotterdam.

Onwettig

Als een raadslid niet daadwerkelijk woont in zijn gemeente, is zijn raadslidmaatschap in strijd met de Gemeentewet. Bij het geloofsbrievenonderzoek naar de Helderse raadsleden is gecontroleerd of zij hier zijn ingeschreven én of ze hier wonen en ’was er geen reden om Geurt Visser niet toe te laten’, aldus Frans Blok namens de Helderse raadsgriffie.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil niet ingaan op individuele kwesties, maar woordvoerster Kiki Olde Kater geeft in algemene zin wel aan dat ingeschreven staan en raadsvergaderingen bijwonen niet voldoende is voor het raadslidmaatschap. ,,Als bewezen kan worden dat iemand feitelijk niet zijn werkelijke woonplaats in de gemeente heeft, dan heeft dat tot gevolg dat die persoon geen ingezetene van die gemeente is. Het raadslid kan dan niet langer zijn lidmaatschap van de raad vervullen.’’

Saillant is dat Visser afgelopen raadsperiode nog kritisch was op een raadslid in Pijnacker-Nootdorp dat in de herfst van zijn raadstermijn buiten de gemeentegrenzen ging wonen. Hij zat de tijd uit door bij zijn broer te verblijven, die wel in de gemeente woont.

Die zaak ging door tot aan de Raad van State, die oordeelde dat het raadslid kon blijven. Had hij wel moeten opstappen, dan was zijn zetel voor Geurt Visser geweest.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons