Medemblikse in ijzeren greep door pikant filmpje
Nikki Lee Janssen.© Foto Fotostudio Marcel Rob
Gehackt, bedreigd en afgeperst. Een pikant filmpje lekte uit en iedereen kon het zien. Deze vreselijke ervaring gaf Nikki Lee Janssen uit Medemblik de kracht om een boek te schrijven.
Haar Dropboxaccount werd gehackt, waarna een pikant filmpje van de Medemblikse Nikki Lee Janssen (27) op internet belandde. Bijna één miljoen mensen zagen het filmpje via de website Dumpert. Nikki was het slachtoffer van afpersing en bedreiging.
Nikki woonde nog in Elst toen ze haar vriend Joost uit Medemblik leerde kennen via de datingapp Tinder. Met 156 kilometer afstand tussen beiden in, zagen ze elkaar niet elke dag - en misten elkaar erg. „Het ging van berichtjes, naar foto’s, naar een uitdagend filmpje. Dat maakte ik uit vertrouwen en verlangen”, zegt Nikki Lee. De twee verwijderden het filmpje van hun mobiel en bewaarden het in Dropbox.
Begin vorig jaar werd haar Dropboxaccount, een website om foto’s op te bewaren, gehackt. Op een avond in januari kreeg ze een mail dat iemand had ingelogd op het account. Ze was toen drie maanden zwanger en was die avond thuis, terwijl haar vriend Joost naar een verjaardag was. Ze klikte op een link, wat de hacker toegang gaf tot al haar sociale media. Er stonden opeens twee berichten in haar mail. „’Ik wil jullie geld hebben. Maak 3000 bitcoins naar me over (nu omgerekend zo’n 34 miljoen euro, red.), anders gaat het filmpje online.’ We hebben geen cent betaald.”
„Tot op dat moment had ik niet het gevoel dat het helemaal mis zou gaan, totdat ik een bericht kreeg van een vriend. Het filmpje stond op mijn Facebookpagina. Iedereen kon het zien.” Ze verwijderde het en veranderde al haar wachtwoorden.
Joost kwam thuis en belde de politie. Die kon niet veel doen. „Toen was het vier uur ’s nachts. We zaten vol adrenaline. We dachten dat het bij een ’waarschuwing’ bleef en probeerden te slapen. De volgende dag zou een lange worden…”
De volgende ochtend werd ze overvallen door dreigberichten. Een dag later konden ze pas aangifte doen bij de politie. „Ik voelde me zo machteloos en onveilig. De hacker stuurde een bericht over Dumpert. Joost heeft daar meteen naar gebeld, maar kreeg een voicemail te pakken. Hij legde daarin de hele situatie uit, in de hoop te voorkomen dat mijn filmpje online kwam.” Ze dachten dat het was gelukt.
„Totdat ik ’s avonds een berichtje kreeg dat ik op Dumpert stond. Helemaal bovenaan, bij de best bekeken filmpjes. Toen dacht ik: nu is het echt klaar. De hacker had me in zijn greep.”
Angst
„De hacker had zo voor mijn deur kunnen staan. We belden de politie, die toen wel langs kwam. Ik voelde me toen eindelijk een beetje veilig.” Terwijl de politie er was, stuurde de hacker haar een bericht. ’Ik heb er genoeg van, ik laat je met rust’, stond er. „Ik kon niet anders dan denken dat de hacker iemand was die uit de wijk kwam, die naar binnen kon kijken. Ik was zo bang. Elk bosje zag eruit als een hacker met een capuchon op.”
„Ik dacht, wie gaat me écht helpen? Ik mailde Peter R. de Vries.” Ze werd doorverwezen naar zijn zoon en advocaat Royce de Vries. „Hij stuurde twee sommatiebrieven naar Dumpert. In de nacht van maandag op dinsdag werd het filmpje eraf gehaald.” Ook huurde Nikki een privédetective in, die onderzocht waar het filmpje nog meer te vinden was. „Die vond gelukkig niks, maar je weet niet wat er op het dark web staat. Misschien sta ik wel op een Russische pornosite…”
„De hack was verschrikkelijk, maar dat had binnen mijn familie en vrienden kunnen blijven. Toen het filmpje op Dumpert stond, kon iedereen het zien. Ik ben nog steeds bang dat mensen me op straat herkennen van het filmpje.”
Op 20 december vond een rechtszaak tegen Dumpert plaats. „We hebben bijna tienduizend euro aan kosten moeten maken. We hopen dit bedrag vergoed te krijgen. Op 19 januari is de uitspraak. Ik vind het spannend. Royce heeft een verbod op het filmpje geëist, zodat dit nooit meer online kan komen.”
Tijdens de rechtszaak kreeg ze van Dumpert te horen dat ze zich niet zo moest aanstellen. „Ze gebruikten alles tegen me. Maar zoals ze nu werken, geven zij hackers een platform met een gigantisch bereik. Zo worden alleen maar meer vrouwen zwartgemaakt.”
Kamervragen
De politiek pakte dit probleem ook op. Sven Koopmans van de VVD tekende een petitie van LINDA. Magazine tegen online shaming. Hij stelde Kamervragen over dit onderwerp, naar aanleiding van het verhaal van Nikki.
„Ik dacht: misschien moet ik de moed maar verzamelen en een boek schrijven. Er is zo weinig bekend over wat je moet doen wanneer je gehackt wordt en een privéfilmpje verspreid wordt. Dit helpt ook bij het verwerken, merk ik.”
Om het boek te bekostigen is ze een crowdfundingactie gestart. Een coauteur schrijft het verhaal en Uitgeverij Palmslag verzorgt het hele uitgeefproces. Ze wil 7500 euro ophalen; 3500 euro voor de uitgever, 4000 euro voor de coauteur. Sven Koopmans, Royce en Peter R. de Vries schrijven ook stukken mee. Het boek is, naast haar eigen verhaal, ook een handleiding voor slachtoffers van online shaming en sextortion.
„Als ik maar één iemand met mijn boek kan helpen, heb ik mijn doel al bereikt. Wat me is overkomen, houdt me nog dagelijks bezig. Ik probeer dit om te zetten in iets positiefs. Soms wil ik er klaar mee zijn, maar dat lukt me niet. Ik blijf ermee bezig.”