PvdA: Rookverbod bij sportveld en speelplaats in Beverwijk

© Foto ANP

Annemiek Jansen
Beverwijk

De Beverwijkse fractie van de PvdA wil graag een rookverbod bij speelplaatsen en sportveldjes. De oppositiepartij vraagt het college of dat te regelen is in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Beverwijk heeft al meerdere rookvrije plekken, zoals het Kennemer College en de complexen van atletiekvereniging DEM en hockeyclub Overbos.

Maar de gemeente Beverwijk zelf heeft nog geen beleid op rookvrij maken van openbare speel- en sportveldjes. ,,Dit vinden wij een gemiste kans: zien roken vergroot de kans op later zelf roken, met alle schadelijke gevolgen voor de gezondheid’’, schrijft fractieleider Jaqueline Dorenbos aan het college.

Speeltuinen

De fractie zou graag het rookverbod terugzien in de APV. Ook vraagt Dorenbos namens haar fractie of het college mogelijkheden ziet om een rol te spelen in het rookvrij maken van buitenaccommodaties van sportverenigingen, speeltuinen en andere verenigingen waar jeugd actief is.

’Is het mogelijk om verenigingen hierbij te ondersteunen?’, vraagt de PvdA zich af. En: ’Is het mogelijk om het rookvrij zijn van een sportvereniging, speeltuin of andere vereniging als aanvullende voorwaarde op te nemen in de subsidieverordening?’ Met name als het gaat om subsidies voor de jeugd.

Terras

De vragen van de PvdA aan het college komen op een moment dat ook de landelijke overheid er druk mee bezig is. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Christenunie) van Volksgezondheid zei gisteren op NPO Radio 1 dat hij roken op het terras wil gaan verbieden. Roken in de horeca is al verboden en ook aan rookruimtes komt binnen twee jaar een einde.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.